Altın 6418.9 %1.19
BIST 14456.4 %0.24
Dolar 46.4396 %0.02
Euro 53.4946 %-0.27
Sterlin 61.4499 %-0.04

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail  Açıkgöz: “YOZGAT’TA YETERİ KADAR TESİS YOK”

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail  Açıkgöz: “YOZGAT’TA YETERİ KADAR TESİS YOK”

Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Yozgat’ta eleme tesisi sıkıntısı yaşandığını dile getirdi. Açıkgöz,  Sorgun’da 8 tane eleme tesisi olduğunu, Yozgat’ta ise yalnızca bir tane eleme tesisi bulunduğunu hatırlattı.

Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Yozgat’ta eleme tesisi sıkıntısı yaşandığını dile getirdi. Açıkgöz, Sorgun’da 8 tane eleme tesisi olduğunu, Yozgat’ta ise yalnızca bir tane eleme tesisi bulunduğunu hatırlattı.
Açıkgöz, “O da gerek yetersiz kaldığından gerekse fiyat yüksekliğinden dolayı çiftçilerden böyle bir ihtiyaç duyuldu. Bizde Kop ve Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte bir proje yapıldı. KOP’tan yaklaşık 1 milyon 600 bin liralık Tarım İl Müdürlüğünden bir proje yapıldı. 1 milyon 184 bin lira hibe çıktı. Bizde Ziraat Odası olarak yerine 600 bin lira harcama yaptık. 600 bin lirada yüzde 70 katkı payı vermek kaydıyla 2 bin 300 liralık büyük bir eleme tesisi yapıyoruz. Yaklaşık saatte 7 ton olacak. Nohut, buğdayı paketleyip çiftçiye sunma olacak. Ayrıyeten yeni KOP’ta da inşallah tarım il müdürümüz ile birlikte birde Sorteks yaptırabilirsek tam bir fabrikasyon veya sertifikalı buğday gibi çiftçiye üreteceğiz. Bunun yaptırmamızın gerekçesi çiftçiyi biliyorsunuz. Nohutu, mercimeği üretiyor. Baklagillerin tamamını üretiyor. Bizim ilimizde paketleme tesisi olmadığından dolayı zorunlu olarak tüccara götürüp veriyordu. 3-4 bin liraya nohut veriyordu. Bizim amacımız becerebilirsek büyük firmalarla anlaşmak kaydıyla paketleyip çiftçinin malını 5-6 bin liraya nasıl verebiliriz. Diğer bir konu çiftçi gerçekten Ankara’da bir firma ile anlaşırsa kurumda bana 10’ar kiloluk paketleyip getir dediğinde paketleyip nasıl satar hesabını yapıyoruz. Bu memlekete katkısı olacak” dedi.
TEŞEKKÜR EDİYORUM
Vali Ziya Polat’a teşekkür eden İsmail Açıkgöz, “Valimize de teşekkür ediyorum. Bizim ili tarım ile. Hayvan yeminin yüzde 50’sini çiftçi üretmediği sürece para kazanamıyor. İlimizde de şuanda yonca girmek üzere. Silaj ekiyordu. Ama paketleyemediği için sıkıntı çekiyordu. Bu Çorum’da diğer illerde yapıldı bize yardımcı olun dedik. Oran başkanı projeyi yapın yardımcı olacağım dedi. Şimdi yaklaşık 870 bin liralık bir projede oraya yaptık. Eğer o da çıkarsa çiftçinin silajını paketleyip sunmayı uğraşıyoruz. Sivil toplum örgütü çiftçiye para verecek değil. Sadece önünü açacak. Biz bunlar için mücadele ediyoruz. Çiftçimize inşallah gerek eleme tesisi gerek silaj hayırlı olur.
Biliyorsunuz Ziraat Odası taş toplama makinamız var. Çiftçimizin mazot parasına toplayıp döküyoruz. Kepçemiz var. Ziraat Odası olarak ekipmanlarımız tam. Gücümüzün yettiği kadar çiftçimize hizmet ediyoruz. Tesisimizin Mart 20’de teslim etmek zorundalar. 2021 hububatını eleyip paketleyip vereceğiz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.