Altın 6443.24 %1.57
BIST 14421.15 %0
Dolar 46.433 %0.02
Euro 53.5106 %-0.23
Sterlin 61.5633 %0.14

Yozgat’ın Çekerek ilçesi 'Yerelden Kalkınma Modeli' ile gelişiyor

Yozgat’ın Çekerek ilçesi 'Yerelden Kalkınma Modeli' ile gelişiyor

Yerelden kalkınmada sadece il merkezi değil, ilçe merkezleri, beldeleri ve köylerinde kalkınmasını her fırsatta dile getiren Fuat Oktay’ın katkılarıyla Çekerek ilçesine kazandırılan Tıbbi Aromatik bitkiler işleme merkezinde çalışmalar başladı.

Yerelden kalkınmada sadece il merkezi değil, ilçe merkezleri, beldeleri ve köylerinde kalkınmasını her fırsatta dile getiren Fuat Oktay’ın katkılarıyla Çekerek ilçesine kazandırılan Tıbbi Aromatik bitkiler işleme merkezinde çalışmalar başladı.

Çekerek Belediye Başkanı Eyüp Çakır, Çekerek Belediyesine ait Tıbbi ve aromatik bitkiler işleme merkezini basın mensuplarına tanıttı.

Lavanta Adası

Başkan Çakır,

“Dünyanın en büyük lavanta adasından hasat ettiğimiz lavantalarımızı buraya transfer ettik ve burada lavantamızdan yağını çıkarmaya başladık. Burada lavanta yağını çıkartıyoruz. Lavanta yağından kozmetik ve deterjana yönelik bazı ürünleri de üretmeye başladık. Sabun üretimi, kolonya ve krem üretimi ile ilgili bu tesisimizin içerisinde bölümlerimiz de var. Aynı zamanda lavantanın hedeflerinden bir tanesi de arıcılık ve balcılığın geliştirilmesiydi. Buna yönelikte akıllı kovan üretimi ile ilgili bir bölüm daha oluşturduk” dedi.

Bozkır’a Yeni Bir Bitki Örtüsü Kazandırdık

Hedeflerinin Bozkır’da yeni bir bitki örtüsünün de tekrardan vatandaşlarımıza öğretilmesi ve yetiştirilmesi ile ilgili onlara fikir verilmesi olduğunu belirten Çakır,

“Tıbbi ve aromatik bitkilerden yeterince bölge ve ülke olarak istifade edemiyoruz. Bunları örnek olarak üretilmesi ve bunun endüstriyel hale getirilmesi ile ilgili bir çalışma burada yaptığımız iş. Lavanta bizim lokomotif ürünümüz. Lavantanın yanında biberiye, kekik, tıbbi nane gibi pek çok ürünlerin üretimi ve işlenmesiyle, kurutulmasıyla ve paketlenmesiyle ilgili bir tesis burası. Köylümüze, çiftçimize, vatandaşlarımıza yeni ufuklar açmak,  yeni fikirler için yapılmış örnek bir tesis. Biz belediye ve yerel yönetim olarak elimizden geleni yapıyoruz. Vatandaşlarımıza danışmanlık hizmetleri veriyoruz.”

40 Kişilik İstihdam Sağlayacak

Çakır,

“Burada kendi belediye personelimizle çalışmalara başladık. Tam faaliyete geçtiğinde 40 civarında istihdam sağlanmış olacak. Bunlar örnek tesisler. Vatandaşımızın buğday, arpa, nohut gibi ürünler dışında başka ürünler ektiklerinde gelirler kazanabileceğini ve tıbbi, aromatik bitkilerin endüstriyel sahada paketlendiği, ürüne dönüştürüldüğü zaman yeni alanlar oluşacağını göstermek için yapılan örnek çalışmalar. Biz başlattık. Çekerek Havzası projesi ile Yozgat’ta ve diğer 600 köye yayılacak olan büyük bir proje ile bu projenin çekirdek mahiyetinde bu bölgeye inşallah başlangıç olarak ufuk ve fikir vereceğini düşünerek başlattık” dedi.

Bölgeyi Ayağa Kaldıracak

Proje başarılı bir şekilde yürüdüğünü ifade eden Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır,

“Bu projenin başlamasında Cumhurbaşkanı yardımcımız Fuat Oktay Bey efendinin talimatları ile başlayan bir proje. Hayali olan yerel kalkınmadan başlatmasının en büyük noktası Çekerek oldu. Burada da turizmden hayvancılığa, balıkçılığa, eğitime kadar pek çok alanda bölgenin ayağa kaldırılması, vizyon kazandırılmasıyla ilgili başlayan çalışmaların bir parçasıdır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.