Yozgat'ın kalbini Hatay'a götürdüler: Onlar Deprem Fatihi!
Asrın felaketi depremlerin yıl dönümünde küllenen acılar yeniden canlanıyor, gidenler rahmetle anılırken, kalanların yaraları sarılıyor. Yozgat, depremin ilk anından itibaren tüm yöneticileri ile depremin vurduğu 11 ile bir nefer gibi çalıştı. Sürecin öncüsü dönemin Yozgat Valisi olan (Kars Valisi) Ziya Polat ve Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse oldu!
Tarihler 6 Şubat 2023’ü gösterdiğinde tüm insanlığın hafızasından silinmeyecek Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Depremler 11 ilimizi etkilemesine rağmen Yozgat başta olmak üzere Türk insanının yardımsever yüzünü, devletin sarsılmaz iradesini bir kere daha ortaya koydu.
120 bin metrekarelik alanda 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ve mahallede ağır yıkımlara neden olan bu depremlerde 53 bin 537 vatandaşımız vefat etti, 107 bin 213 vatandaşımız yaralandı. 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen depremler tüm Türkiye’yi, dünya insanlığını derinden etkiledi.
Hatay’ın Hassa İlçesi ve bağlı ilçelerde Vali Ziya Polat ve Başkan Celal Köse öncülüğünde kurtarma ve yardımlaşma seferberliği başlatıldı. Yozgat’ı Hatay’a taşıyan, Yozgat-Hassa arasında kardeşlik bağları oluşturan yardım seferberliği günlerce sürdü. Polat ve Köse, kimi zaman otomobil, kimi zaman çadır, kimi zaman ise uykusuz geçen gecelerin gündüzünde bir canı daha kurtarma, ulaşma adına Yozgat’ın tüm ekiplerini koordineli bir şekilde seferber ettiler.
Onlar Yozgat’tan Hatay’a insanlık koridoru oluştururken, Yozgat’tan giden kaymakamlar, belediye başkanları, STK’lar, gönüllü vatandaşlar, hayırseverler depremin vurduğu Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Adana, Osmaniye, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Elazığ şehir merkezleri, ilçeleri, beldeleri ve köylerinde insan üstü gayretle görev yaptılar.

CELAL KÖSE’DEN ANLAMLI AÇIKLAMA
Deprem sürecinde Yozgat Valiliği ile koordinasyonu başarıyla yerine getiren Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, tüm imkanları deprem bölgesi için seferber etti. Bölgede kurtarma çalışması, yardımlar, hayatın normale dönmesi ve depremzedelere bulundukları bölgeler ve Yozgat’ta barınma imkanı sağladı. Pandemi sürecinin ardından çıkmış yorgun bir belediye yerine olağan üstü yardım refleksi ile tüm mücadelesini ortaya koyan Başkan Köse açıklamaları yaptı:
“Bizler halkımıza çağrı yaptık, sivil toplum örgütlerimizle toplantı yaptık. Belediye personelimizi bilgilendirdik. Kamu kurum kuruluşlarıyla birlikte koordinasyonu nasıl sağlayacağımız ve buradaki arkadaşlarımızın hem sevki hem buradaki lojistik desteğin nasıl oraya intikal edeceği konusunda burada planlarımızı, programlarımızı yaptık. Halkımızdan Allah razı olsun. Çok duyarlı bir halkımız var bize hem sosyal medyadan, hem iletişim hatlarından, WhatsApp'tan, normal mesajlardan bizlere ulaşarak bir şeyler yapmak üzere, biz de katkı vermek istiyoruz dediler. Celal Atik spor salonumuzu bu iş için özellikle tahsis ettik ki lokasyonu iyi, yardımlarımızı orada yapalım. Merkezi orada yapalım. Oradan da sevkiyatlarını yapalım istedik. Bütün ilçelerimiz hareket haline geldi. Sivil toplum örgütlerimizi hareketlendirdik. Burada belli bir düzen aldıktan sonra ben de ikinci günü gecesi gittim. Oraya gittiğimizde oraya gidip gördüğümüz zaman olayın olduğu gibi yani göründüğü gibi olmadığını hissettik. Orada tüm belediye başkanlarımız, belde belediye başkanlarımız, sivil toplum örgütlerimizin tamamını koordinatör olarak oraya atanınca biz de oraya yönlendik orada güzel bir uyum sağladık.

SİZİN BURADA OLMANIZ BİZLERE GÜÇ VERDİ
Deprem bölgesine ulaştığımızda bir taraftan can telaşı var. Bir taraftan enkaz altında kalan vatandaşlarımızın arama kurtarması. Bir taraftan depremden etkilenip de canını kurtaranların barınma, yiyecek, içecek ve temizlik ihtiyaçları var. Bir taraftan deprem anında havanın çok soğuk olması. Bizim gittiğimizde ortalık zifiri karanlık. Elektrik yok, su yok. Deprem bölgesinde Yozgat'ı, Yozgatlıları orada görünce diyorlar ki sizden Allah razı olsun. Hiçbir şey yapmasanız bile sizin burada olmanız bize büyük bir güç verdi, güven verdi dediler. Yozgat Küçük ama yüreği büyük. Yozgat küçük ama sevdası büyük. Yozgat küçük ama tam bir devletçilik anlayışıyla milli şuurla oraya yardımını yaptı. Resmen Milli seferberlik ilan etti Yozgat'ımız.”
DEPREMZEDELER MİSAFİR EDİLDİ!
Yozgat’ın o dönemki Valisi Ziya Polat ve Belediye Başkanı Celal Köse, depremzedelerin Yozgat’a taşınması ile barınma sorununun çözüme kavuşması adına çok önemli çalışmaları yerine getirdiler. Depremzedelere evlerinde oldukları hissini yaşatmak için ekiplerini organize eden iki yönetici o dönemin deprem Fatihleri olarak kayıtlara geçtiler.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.