Yozgat’ın Şefaatli İlçesi’nde hasat zamanı
Üzümü, armudu, cevizi başta olmak üzere meyvesi ile ünlü olan Şefaatli’nin Seydiyar Köyü’nde hasat başladı.
Üzümü, armudu, cevizi başta olmak üzere meyvesi ile ünlü olan Şefaatli’nin Seydiyar Köyü’nde hasat başladı. Çamlık TV’nin mavi mikrofonu bu kez Seydiyar Köyü’nde üretici ile buluştu. Eskiden bir adedi yarım kilodan fazla olan Seydiyar armudu, şimdilerde çok fazla üretilmediği için tezgahlara inmiyor.

EN BÜYÜK SORUN KURAKLIK
Ülke genelinde olduğu gibi Yozgat’ın da en büyük sorunu olan kuraklık Seydiyar’da da sıkıntı yaşanmasına neden oluyor. Mikrofon uzattığımız üreticiler, kuraklıktan yakınıyor.
Veysel Yıldız: Cevizde hasat zamanı. Seydiyar’ın bağı, üzümü, cevizi, armudu başta olmak üzere meyveyle meşhur bir köyümüz. Bağlarımız kuraklıktan dolayı kurudu. Seydiyar armudu Türkiye’de lezzet bakımından birinci sırada diyebiliriz. Köyümüzden pek göç yok ama meyvecilikle de uğraşan çok fazla yok.
Necati yıldız: ben bu armudu çok küçükken ceviz ağacı gibi armut ağaçları vardı. Her biri yarım kiloyu geçerdi. Bu armut yaz armudu. Düştüğü zaman aynı kavun gibi tadı vardı. Bunlar bakılmaya bakılmaya ve kuraklıktan dolayı ağaçlarımız verimsizleşti. Eskiden yarım metre kar yağmur yağardı. Tüm bu sebeplerden dolayı çocukluğumuzda yediğimiz Seydiyar armudunun o eski lezzetini alamıyoruz.
Sabahattin Gülhan da yaşanan genel kuraklıktan dolayı geçmiş yıllardaki gibi ürün yetiştiremediklerini söyledi. Eda DEMİREL

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.