Yozgat’ta işsizlik mi var, istihdam krizi mi? İşte vatandaşın gözünden kent ekonomisi
Yozgat’ın uzun yıllardır en büyük sorunlarından ve sorularından bir tanesini ‘Yozgat’ta işsizlik var mı’ oluşturuyor. Peki gerçekten Yozgat’ta işsizlik mi var?
Yozgat’ın dünyaya açılan kapısı Çamlık TV mikrofonlarına konuşan Yozgatlı vatandaşlar, şehirdeki ekonomik durum, göç dalgası ve fabrika eksiklikleri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunurken; "işsizlik mi var, yoksa tembellik mi?" sorusu tartışma yarattı.
Çamlık TV Yozgat Sokaklarında İstihdamı Sorguladı
Son dönemde Anadolu şehirlerinde yaşanan göç dalgası ve ekonomik değişimlerin ardından Çamlık TV ekibi, Yozgatlı vatandaşlara "Sizce Yozgat’ta işsizlik var mı?" sorusunu yöneltti. Alınan cevaplar, şehirdeki sanayileşme oranından tarımdaki iş gücü kaybına, genç nüfusun büyük şehirlere kaçışından inşaat sektöründeki eleman krizine kadar pek çok farklı yapısal sorunu gözler önüne serdi.
Vatandaşlara göre Yozgat'taki işsizliğin ve göçün en büyük nedenleri fabrika ve yatırım eksikliği, sanayinin zayıflaması, kapanan iş merkezleri ve düşük ücret politikalarıdır. Diğer taraftan bazı vatandaşlar ise işsizlikten ziyade "iş beğenmeme" ve tarım/inşaat sektöründe üretimden kaçma problemi olduğunu savundu.
Yozgatlılar İkiye Bölündü: Fabrika Eksikliği mi, Tembellik mi?
Mikrofonlarımıza konuşan vatandaşların büyük bir bölümü Yozgat'ta sanayi sahalarının yetersiz olduğunu, var olan bazı fabrikaların da kapandığını dile getirdi. Yatırım eksikliği yüzünden genç nüfusun özellikle Ankara ve Kayseri gibi komşu büyükşehirlere göç etmek zorunda kaldığı vurgulandı.
Buna karşın, kentte iş gücü açığı olduğunu savunan diğer bir kesim ise özellikle inşaat ve üretim sektöründe çalıştıracak eleman bulunamadığına dikkat çekti. Türkiye genelinde artan işçilik maliyetleri ve yabancı işçilerin iş gücü piyasasındaki rolü de Yozgat sokaklarında en çok konuşulan başlıklar arasında yer aldı.
İşte Çamlık TV mikrofonlarına yansıyan ve Yozgat'ın gündemini belirleyen o röportajlar:

Hüseyin Ay: Yozgat'ta işsizlik var. Genç nüfus büyük ölçüde göç ediyor. İnsanlar Kayseri ve Ankara gibi şehirlere gidiyor. İşsizliğin nedeni yatırım ve fabrika eksikliğidir. Yozgat bir tarım şehri olmasına rağmen tarımda çalışmak istemeyenler de göç ediyor.

Hüseyin Ağacı: Yozgat'ta işsizlikten çok tembellik var. İnşaat sektöründe eleman bulunmuyor. Çalışmak isteyen için iş var. İnsanlar çalışmak yerine kolay para kazanmayı tercih ediyor.

Ahmet Erol: Yozgat'ta işsizlik var. Bunun net olarak istatistiklerle değerlendirilmesi gerekir. Türkiye’de işçilik maliyetleri artıyor ve işçi bulmak zorlaşıyor. Yabancı işçiler iş gücü açığını bir miktar karşılıyor.

Mustafa Çay: Yozgat'ta işsizlik var. İş imkânı yok. İnsanlar iş olmadığı için başka şehirlere gidiyor. Fabrika ve iş merkezleri yetersiz, bazıları kapanmış.

İlhami Ünal: Yozgat'ta işsizlik yok. Çalışan insan her zaman iş bulur. İnsanlar üretirse işsizlik olmaz. Herkesin değerlendirebileceği bir imkân var.
Şevki Dalkılıç: Yozgat'ta işsizlik var. Fabrikalar kapanmış. İş sahası yok. İnşaat sektörü de durgun. Ekonomik şartlar zor.

Mustafa Aygar: Yozgat'ta işsizlik var. Fabrikalar kapanmış. Tarım ve sanayi zayıflamış. İnsanlar iş bulamadığı için göç ediyor. Hayat pahalılığı yüksek.

Cihan Bey: Yozgat'ta işsizlik var. Fabrika eksikliği var. Yatırım yapılmadığı için insanlar büyük şehirlere gidiyor.

Fatih Güneş: Yozgat'ta işsizlik var. İş sahası yetersiz. Düşük ücretler çalışmayı azaltıyor. Yatırım yapılması gerekiyor.

İsmini Vermeyen Vatandaş: Yozgat'ta işsizlik var. İnsanlar göç ediyor. Şehir yeterince gelişmemiş ve yatırım eksikliği var.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.