Yozgat’ta Uzmanı Uyardı: Tuz Tüketenler Dikkat!
Yozgat Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyda Gül Özcan, Tuz’a Dikkat Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.
Dr. Özcan, tuz tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı bireylerde günlük tuz tüketimini 5 gramın altında önerdiğini, hastalığı olan bireylerde ise bu miktarın 2 gramın altında olması gerektiğini belirtti.
"Hasta bu gramajı ölçemese de bazı dikkat etmesi gereken durumlar var. Mesela sofrada tuzluk bulundurulmazsa tüketim yüzde 15 azalıyor. Yemeğin tadına bakmadan tuz serpme alışkanlığını bırakmak gerekli. Ayrıca paketli gıdalar arasında olan salamura ürünlerden, salça, turşu ve konserve gibi gıdalardan uzak durmak gerekiyor" dedi.

Türkiye’nin guatr için endemik bir bölge olduğunu ve bu nedenle kullanılan tuzların özellikle iyotlu olması gerektiğini vurgulayan Dr. Özcan, iyotsuz tuzun tiroid hastalıklarını tetiklediğini belirtti. Günümüzde halk arasında Himalaya tuzu, deniz tuzu, kaya tuzu gibi tuzların ön plana çıkarılması konusuna da değinen Dr. Özcan,
"Tüm tuzlar sodyum klorürdür. Himalaya, kaya tuzu, deniz tuzu gibi tuzların birbirine üstünlüğü yoktur. Tuzlar arasında en önemli unsur iyotlu olmasıdır ve kullanım miktarıdır" dedi.

Aşırı tuz tüketiminin sağlıklı bireylerde bile bazı hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Dr. Özcan, yüksek tansiyon, kalp hastalığı veya daha önce kalp krizi geçirmiş olan bireylerde ve kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda durumun daha da ciddi olduğunu ifade etti.
"Çok fazla tuz tüketimi vücutta çok fazla su tutuyor. Bu da ödeme sebep oluyor. Bu da ödemden dolayı yüklenme oluyor, nefes darlığı ve böbrek sorunlarına yol açıyor" dedi.
Dr. Özcan, özellikle kronik hastalığı olanların tuza dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.
Yozgat Şehir Hastanesi’nde Eğitim Hemşirelerince hazırlanan stantta vatandaşlara tuz konusunda bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.