Doğal güzellikleri ve şifalı sularıyla meşhur Ayaş, kaplıca suyu yapılan bilimsel çalışmalarla dünyanın en şifalı suyu olarak tescillendi. Halk çok iyi bildiği ve ifa aramak için gittiği kaplıcalar, geçmiş siyasetçilerin de uğrak yerlerinden birisiydi. Ankara Ayaş kaplıca suyunun insan sağlığına faydaları:

Dünyanın en şifalı suyu nerede diye araştırdığınızda karşınıza çıkacak yer, Ankara’nın ilçesi Ayaş. Ayaş kaplıca suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Şifa kaynağı su bilisel araştırmalar sonucunda dünya’nın en şifalı suyu olarak tescillendi.

Ankara ve çevre il vatandaşları tarafından bilinen Ayaş kaplıcaları bu tescil ile adını tüm dünya’ya duyurdu.

Tarihsel süreçte de bilinen Ayaş kaplıca suyunun faydaları saymakla bitmediği gibi dönemim Padişahları tarafından da şifalı suyundan fayda sağlandı. Öyle ki dönemim Padişahı Kanuni Sultan Süleyman da hastalığında bu sudan şifa aramış ve “Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihânda bir nefes sihhat gibi”. Cihan İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman'ın hasta yatağında söylediği ve tarihe geçen bu meşhur sözü, söylediği kayda geçti.

İnsanoğlu tüm devirlerde hastalığına şifa, dertlerine deva aramak için diyar diyar gezmiş, çareler aramış, özellikle kaplıcalardan fazlasıyla yararlanmıştır.

Dünya’da İlk İki Arasında Yer Alıyor

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bu tür kaplıcalar olduğu gibi dünya da var. Dünya’nın en iyilerinden birisi de mineral zenginliği bakımından Çekya’daki Karlovy Vary ile birlikte dünya genelinde ilk ikiye arasında bulunan Ayaş İçmece ve Kaplıcaları’nın insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitmiyor.

Başkent’in batısında bulunan ilçe, tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Ayaş İçmece ve Kaplıcaları’nın tarihi uzun yıllara, 2 bin yıl öncesine kadar dayanıyor.

Sağlık turizmi olarak birçok insanın gidip şifa aradığı bu ilçede, termal havuzlu bungalov evleri ile ünlü Ayaş'ın sınırları içerisinde bulunan bu termal merkezin resmi adresi; İçmeceler Mevkii Ayaş olarak yer alıyor. Ayaş İçmece ve Kaplıcaları, Ankara şehir merkezine 45 dakika uzaklıkta bulunuyor. Ankara’ya 83, Ayaş’a 23 km mesafede; Ayaş-Beypazarı yolundan 3 km içeride huzurun ve oksijenin maksimum derecede bulunduğu bir şifa merkezi olarak 129 yıldır hizmet veriyor.

Tesis Sahipleri

Türkiye’nin dört bir yanında ziyaretçi akınına uğrayan Ayaş İçmece ve Kaplıca işletmesi 129 yıldır Ayaşlı 3 köklü aile tarafından ortaklaşa yürütülüyor.

İşletmenin, Osmanlı dönemindeki sahipleri Yakup Efendi, diğeri Osman Efendi, üçüncü ortak ise Eyüp Sabri Efendi sülalesi olarak biliniyor. Yakup, Osman ve Eyüp Sabri Efendilerden sonra Ayaş İçmece ve Kaplıcalarının işletmesini evlatları ve sonrasında torunlar devralarak işletiyor.

Günümüzde işletme, Ayaş İçmece ve Kaplıcaları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi A.Ş’nin yönetim kurulu başkanlığını üçüncü kuşaktan dede Yakup Efendi’nin ismini alan torun Yakup Bal tarafından yürütülüyor. 1892’den beri köklü bir geçmişe dayanan bu işletme şifa ve huzur bakımından Türkiye’nin en meşhur ve en şifalı içmece ve kaplıcası olarak biliniyor.

Yasal Hizmet Veriliyor

Anadolu topraklarında 1500 civarında termal hizmet merkezi bulunuyor. Ayaş’ta bulunan bu termal merkez; hem kaplıca hem de içmece ruhsatına sahip Türkiye’de ilk özel işletme olarak kayda geçti. Sağlık Bakanlığı tarafından hem içmece hem de kaplıca ruhsatı onaylanan 375 yatak kapasiteli bu termal merkez, her yıl on binlerce insana şifa dağıtıyor. 135 dönümlük bir vadi üzerine kurulu bu termal tesis pek çok derde derman olması hasebiyle, Türkiye’nin en iyi ve en kaliteli içmece ve kaplıcası olarak addediliyor. Ayaş İçmece ve Kaplıcalarının kilometrelerce derinliklerinden gelen şifalı sularının, hem içilmesi hem de banyoda kullanılması en önemli tercih nedenlerinin arasında gösteriliyor. Ayrıca Ayaş İçmece ve Kaplıcalarının suları mineral bakımından Türkiye’nin en zengin şifalı suyu olarak kayıtlara geçmiş vaziyette.

Tesisin ziyaretçileri Arasında Devlet Başkanları Da Yer Alıyor

Litrede on bin miligram eriyik mineral ihtiva eden şifalı suların vazgeçilmez ziyaretçileri arasında pek çok devlet adamı ve iş insanı da bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, merhum İş İnsanı Vehbi Koç ve daha pek çok önemli devlet adamı ve iş insanına ev sahipliği yapan Ayaş İçmece ve Kaplıcalar geçmişten günümüze milyonlarca insana hizmet vermeye devam ediyor.

Çok sayıda doktor tarafından tavsiye edilen bu termal merkezin şifalı sularının, yine pek çok doktor tarafından da kullanıldığı ziyaretçi defterlerine yazılan notlardan anlaşılıyor.

Ne Tür Hastalıklara İyi Geliyor?

Eriyik mineral bakımından dünyanın en zengin iki suyundan birisi olarak gösterilen Ayaş İçmece ve Kaplıcalarının bu şifalı suları hangi hastalıklara iyi geliyor? İşte şifa kaynağı suyun faydaları.

Ayaş İçmece ve Kaplıcaları; Böbrek ve Safra kesesi kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı oluyor. Kabızlığı önleyerek tedavi ediyor. Mide, bağırsak ve karaciğer tembelliklerine iyi geliyor. Bu organları faaliyete geçiriyor. İdrar yollarındaki iltihapları tedavi ediyor. Mide ve bağırsakları solucan, şerit ve kıl kurdundan temizleyerek bünyeden dışarı atıyor. Bağırsak taşlarını temizliyor. Hazımsızlığı, ağız kurumasını ve müzmin kabızlığı önleyerek; iştah açıyor. Hormon ifrazını artırıyor. Erkek ve Kadın cinsel hormonlarına artmasına katkı sağlıyor. Nedeni bilinmeyen baş ağrılarını gideriyor. Kanda bulunan toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı oluyor. Karaciğer, safra kesesi, böbrek gibi iç organların düzenli çalışmasına fayda sağlıyor.

Şifalı Suyun Faydaları

Türkiye’de bir benzeri olmayan Ayaş İçmece ve Kaplıcalarının şifalı termal suları, Romatizma, lumbago, siyatik, nevraliji, nevrit, polinevrit, kadın hastalıkları, kırık ve çatlaklardan sonraki mafsal yapışıklıklarında havuz banyosu en uygun tedavi olarak gösteriliyor. Diğer taraftan hiçbir rahatsızlığı olmayanlara yılda bir defa içme kürü uygulamaları tavsiye ediliyor. Ayrıca şifalı suların; organizmada biriken zehirli maddeler ile toksinlerin ve boşaltım yollarının sağlıklı bir duruma gelmesine yardımcı olduğu da kaydediliyor.

Haber Merkezi

Muhabir: Haber Merkezi