Yozgat’ta lise öğrencileri, yeniden kullanılabilir atıkları değerlendirerek hem ders çalışma hem de kitap okuma olanağı buldukları çevre dostu bir kütüphane oluşturdu.
Yozgat Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, geri dönüşüm bilincini sanatla buluşturarak dikkat çekici bir projeye imza attı. Emine Erdoğan'ın himayelerinde sürdürülen "Sıfır Atık Projesi" çerçevesinde, atık malzemeleri kullanarak okullarına "Sıfır Atık Kütüphanesi" kurdular.
Geri dönüşümde bilinçleniyorlar
Öğrenciler, projeleri için müzik aletleri, araç lastiği, pet şişe, sebze kasaları ve palet gibi atık malzemeleri geri dönüştürerek masa, sandalye, kitaplık ve askılık, çöp kutusu gibi eşyalar üretti. Kütüphane, öğrencilere hem kitap okuma ve ders çalışma alanı oluşturuyor hem de geri dönüşüm konusunda bilinçlenmelerine yardımcı oluyor.
Lisenin 9. sınıf öğrencisi Enes Talha Sargın,
"Boş zamanlarımızı kütüphanede değerlendiriyor, aynı zamanda çevremize katkı sunuyoruz" dedi.
Başka bir öğrenci Halime Nisa Doğan ise geri dönüşümle ilgili yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi verdi:
"Pet şişeden çöp kutusu, otomobil lastiğinden masa ürettik. Ayrıca kütüphanemizin kitaplarını düzenledik ve burada zamanımızı verimli şekilde geçiriyoruz."
Farkındalığı artırdı
Öğrencilerin bu projesi, geri dönüşüm konusunda farkındalığı arttırırken, bir yandan da kendi ihtiyaçlarını karşılama becerilerini geliştirdi. Kütüphanedeki kitaplar ise tanınmış yazarlarla iletişime geçilerek temin edildi.
Lise Müdürü Aytaş Şahin, “Kütüphanesiz Okul Kalmasın” projesine öğrenci ve öğretmenleriyle birlikte dahil olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti ve
"Öğrencilerimiz burada boş vakitlerini değerlendirirken, aynı zamanda iletişim ve kaynaşma açısından da güzel bir ortam oluşturdu" şeklinde konuştu.
Yozgat Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin bu anlamlı ve çevre dostu projesi, çevreye duyarlılık ve topluma katkı sağlama noktasında gençlerin neler başarabileceğinin güzel bir örneği oldu.