Yozgat il genelindeki binlerce çiftçi ve mevsimlik işçi, şeker pancarı hasadıyla yoğun bir döneme girdi.
İlkbaharın bereketli yağışlarıyla desteklenen ve beklenenden daha verimli geçen pancar sezonunda, toplamda 1 milyon 850 bin ton şeker pancarı üretimi bekleniyor. Üreticiler, bu yılki verimden memnun.
Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Kürşat Arslan, yılın pancar hasadının eylül ayının sonu itibarıyla başladığını ve çiftçilerin ürünlerini fabrikalara teslim etmeye başladıklarını belirtti. Arslan,
"Yozgat'ta genel anlamda bu yıl 1 milyon 850 bin ton üretim gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bu pancarlar 3 fabrikamızda işlenecek. Bunun 550 tonu tahminen Yozgat Şeker Fabrikasında işlenecek. Şeker oranlarımız geçen seneye oranla bir polar daha fazla. Bu sene pancar üretiminde verimli bir sezon geçiriyoruz, bahar yağmurlarının pancar verimini artırdığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Emekçilerin Sesleri
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden gelen mevsimlik işçi Emrah İşlak ise hasat sürecinin zorlayıcı olduğuna vurgu yaptı:
“Her sene geldiğimiz Yozgat’ta bu sene pancarın verimi çok iyi ancak pancarın sökümü çok zor oluyor. Şimdilik elle, kanca yardımıyla söküm yapıyoruz. Daha sonra makine ile sökümlere devam edeceğiz” dedi.
Pancar Fiyatları Açıklandı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, uzun süredir beklenen 2023 yılı pancar alım fiyatını, kota tamamlama primi dahil olmak üzere bin 855 lira olarak açıkladı.
Pancar hasadının, il genelinde olumlu atmosfer oluşturduğu ve verimli geçen bir sezon olmasının üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandığı gözlemlendi. Öte yandan, söküm işlemlerinin zorluğu ve mevsimlik işçilerin yaşadığı çalışma koşulları, üretim sürecinin diğer bir yüzünü oluşturuyor.