Ancak bu alanda karşılaşılan en büyük meselelerden biri, araçların menzili ve şarj süresi. Çorum’un Osmancık ilçesinde yaşayan emekli usta Kıyas Çetin, bu soruna oldukça ilginç ve sürdürülebilir bir çözüm buldu: Güneş paneli ile çalışan bir araç.

Osmancık'a geldi hayatı değişti

Eskiden Muğla’nın Fethiye ilçesinde safari turları düzenleyen bir işletmede çalışan Çetin, emeklilik yıllarını memleketi Osmancık’ta geçiriyor. İşletmede elektrikli araçlarla gezi düzenleyen bir ekip olarak, sık sık şarj problemiyle karşı karşıya kaldıklarını, hatta bu nedenle ek jeneratör kullanmak zorunda olduklarını anlatan Çetin, bu sorunun bir çözüme kavuşması gerektiğini düşündü.

Çatısına dört panel monte etti

Emekli olduktan sonra dört tekerlekli bir elektrikli mobilet satın alan Kıyas usta, bu aracın çatısına dört adet güneş paneli monte etti. Güneş enerjisi ile elde ettiği enerjiyi kullanarak 22 Volt, 24 Amper’lik bir sistemle aracını istediği menzile kadar götürebilen Çetin, bu icadıyla güneşin bol olduğu günlerde şarj derdinden tamamen kurtulduğunu belirtiyor.

Güneşli günlerin otomobili

Bu sistem, hem ekonomik hem de ekolojik açıdan son derece faydalı bir çözüm sunuyor. Çetin, kendi geliştirdiği bu yöntemi daha da ileriye taşımayı ve belki de Türkiye'de elektrikli araçlar için yeni bir dönemi başlatmayı hedefliyor.

Kıyas usta, bu sistemin Türkiye'de bir ilk olduğunu iddia ediyor ve bu projesini daha da geliştirerek, araçların daha uzun mesafeleri güneş enerjisi ile kat edebilmesini sağlamayı amaçlıyor.

Çetin, diğer araç sahiplerine de umut ışığı oldu:

“Kendi aracım için yapmış olduğum bu sistemi, otomobillerde olan birçok sistemi kurgulayarak, yaz kış demeden, herhangi bir sorun yaşamadan konforlu bir sürüş imkanı sunuyor. İlk deneyimim olmasına rağmen, sistemi eksiksiz tamamladığımı düşünüyorum."

Sözlerine devam eden Çetin,

"Eğer siz de bu konforda bir aracınız olsun istiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz. Sizin istediğiniz özellikte aracınızı hazır hale getirebilirim” diye konuştu.

Kıyas Çetin’in bu çözümü, özellikle elektrikli araç kullanıcıları için bir alternatif olabilir mi, yoksa sadece belirli bir ihtiyaç için mi uygundur, zaman gösterecek. Ancak yenilenebilir enerji kaynaklarının taşımacılık sektöründeki yerini daha fazla alması ve bunun gibi lokal çözümler, geleceğin mobilite anlayışını şekillendirecek önemli adımlardan biri olabilir.

Kıyas usta, güneşin enerjisinden faydalanmanın ve bu sayede sürdürülebilir bir dünya için adım atmanın önemine inanıyor. Bu noktada, teknolojiyi ve bilgiyi birleştiren her türlü inovatif yaklaşımın, daha yeşil ve yaşanabilir bir dünya için umut verici bir ışık olduğunu vurgulamak gerek.

Önümüzdeki dönemde Kıyas Çetin’in bu projesi ve benzeri yaklaşımların, araç sektöründe sürdürülebilir ve çevre dostu alternatiflerin önünü açıp açmayacağına tanık olacağız. Her yenilik, bir sonraki adım için ilham kaynağı olabilir ve belki de gelecekte bu gibi projeler, taşımacılık anlayışımızı kökten değiştirecek atılımlara ön ayak olabilir.

Muhabir: Haber Merkezi