Yozgat, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan etkileyici bir şehir. Zengin tarihi mirası ile dikkat çeken bir çok tarihi yerleri bulunuyor.

Yozgat'ın tarihi dokusu, özellikle Osmanlı döneminden kalma eserlerle büyüleyici bir hikayeye sahiptir. Şehir merkezinden kırsal kesimlere kadar uzanan geniş bir alanda bu tarihi eserleri keşfetmek mümkün. Bu eserler, şehrin geçmişine ışık tutarken, ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunuyor.

Bugün sizlerle Yozgat merkezde bulunan tarihi camilerinden biri olan Başçavuş Camisini tanıyacağız

İstanbulluoğlu Mahallesi'nde yer alan camii, harime giriş kısmındaki kitabesine göre adlandırılmaktadır. Kitabesine göre camii, H.1215 / M.1800 – 1801 yılında Çapanoğlu Süleyman Bey’ in Başçavuşu Halil Ağa tarafından camii, mektep (yıkılmış), çifte hamam ve çeşmeden oluşan külliye şeklinde yaptırılmıştır. Mektep, camiinin kuzeydoğu köşesinde avlu içinde yer almaktayken, artık yerinde yoktur. Tamamen yıkılmıştır. Hamam ise caminin çok uzağında eski belediye başkanı Salim Korkmaz Evi yanında yer almaktadır. Yangın geçirmiş olup bugün kullanılmamaktadır.

ağaç direkle dışarı açılan son cemaat yerinin üzeri, doğu ve batı anten duvarları ve bu ağaç direklere oturan mahfil uzantısı ile düz tavan şeklinde örülmüştür.

doğa manzaraları yer alır. Kır yapıları, köşkler, çadırlar, köprüler, yel değirmenleri, dereler, çeşmeler, küçük camiler ve kepenklerini açmış dükkânlar yer almaktadır. Bu manzara kartuşu içinde, manzara resimlerinin bitirilme tarihi olduğu tahmin edilen “sene 1230” yazısı ilgi çekicidir. Yapıt; taşıdığı mimari özellikleri itibariyle günümüze kadar ibadet mekânı olarak kullanılan ildeki sayılı mekânlardandır.

Muhabir: Kadir Görgülü