Türkiye’de ekonomik dalgalanma hız kesmeden artarak devam ediyor. Özellikle son aylarda akaryakıta üst üste gelen zamlar sonrası geçin sıkıntısı çeken dar gelirli, emekli ve özellikle asgari ücretli çaresiz bir durumda. Asgari ücretle hayatını idame etmeye çalışan insanlar büyükşehirde yaşamanın maliyeti küçük illere göre daha fazla olması nedeniyle, küçük illere göre daha fazla asgari ücret almaları gerektiğini ifade ediyorlar. Daha fazla asgari ücret almalı mı? almamalı mı?

Ankara’yı karış karış gezmeye, halkın başta şehrin mevcut yapısı ile büyükşehirde hayat koşullarının zorluğu nedeniyle asgari ücretlinin geçim sıkıntısı ve yaşam maliyetinin daha fazla olması sebebiyle daha fazla asgari ücret alıp almamasına dair görüşlerini Çamlık TV ve Çamlık Ankara Gazetesi olarak sizlere aktarmaya devam ediyoruz. Bu kez durağımız büyük kentte yaşayan asgari ücretlinin küçük şehirdekine göre daha fazla ücret almalı mı konusu oldu.

Şehir Küçük Şehir Ayrımı Yapılmalı Mı? Yapılabilir Mi?

Ülke genel seçimler sonrası art arda gelen zamlarla vatandaşın yaşam koşulları daha da ağırlaştı. Asgari ücretlinin yaşam maliyeti her geçen gün artıyor. Asgari ücretli zorlaşan hayat koşullarını kolaylaştırmak adına çareler arıyor. Bu çarelerden birisi olarak Büyük kentte çalışan asgari ücretli, küçük şehirlerde yaşayanlara göre daha fazla ücret almaları gerektiği düşüncesini gündeme taşıyorlar.

Çamlık TV’de Gündem Asgari Ücretli

Çamlık Ankara ekibi olarak sokakları karış karış dolaşarak, Ankaralının nabzını tutmaya ve Başkentlinin sesi olmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda mikrofonumuzu Ankaralıya uzatarak büyükşehirde yaşayan asgari ücretlinin, küçük kentlerde yaşayan asgari ücretliden daha fazla ücret almalı mı Alamamalı mı? Diye sorduk ve aldığımız cevaplar şöyle;

Anadolu da rahat yaşayabiliyorken, büyük kentte bu imkân yok.

 

Fadime Mordoğan: Büyükşehirde geçinmek çok daha zor. O nedenle daha fala olmalı. Konut kiralarının pahalı olmasından, gıdaya kadar yaşam ve geçim daha zor. 

Pınar Doğru: Büyükşehirde ev kira fiyatları ve diğer ihtiyaçların pahalı olması nedeniyle daha fazla ücret almalı. Özellikle kendine ait evi yoksa geçinme şansı yok. Geçinebilmesi için daha fazla geliri olması lazım.

Orhan Başaran: Ev kiraları büyükşehirlerde o kadar yüksek ki geçinebilmesi için daha fazla ücret almalı. Bacanağım, 2 bin TL kira öderken, ev sahibi 10 bin istiyor. 7 bin 500 TL maaş alıyor nasıl geçinecek. Geçinebilmesi için emekliye daha fazla zam yapılmalı.

İstanbul, Bursa gibi büyükşehirlerde geçinmek daha zor. Geçinebilmesi için daha fazla ücret almalı.

Zafer Babagiray: Asgari ücret herkese aynı verilmesi lazım. Büyük küçük şehir ayrımı yapılmamalı. Şuan hükümet çalışmayan emekliye 5 bin TL yardım yapıyor. Çalışana vermiyor, ayrım yapıyor. Oysa çalışan vergi vererek devlete katkı sağlıyor. O nedenle çalışana da vermeli. Büyükşehirde hayat daha pahalı ama hakkaniyeti korumalı. Hakkaniyet olmalı.

ulaşım sorunu yok . Yürüyerek gidip gelebilirsiniz. Yaşam Biraz daha ucuz ama büyük küçük diye ayrım yapamazsınız. Doğru bir düşünce değil.

elektrik, su, ulaşım gibi birçok ihtiyaç nedeniyle daha fazla gider oluyor. O nedenle daha fazla olmalı. Asgari ücret yaşam maliyetine göre hesaplandığı için fazla olması lazım. Asgari ücret asgari ücret olmaktan çıktı, geçim ücreti oldu. Bu durum işverene de yük getirmeye başladı. İşveren bu nedenle işçi çıkarmaya başladı. 8 bin lira olan ücret, şimdi 16 bin lira olmasına rağmen insanlar geçinemez oldu. Çin modeli dedi hükümet. Bu model ise emeği ile geçinenleri hem beyine’n hem de bedenen köleleşmesi demektir. Bunu yaptı bu hükümet.

Oya Şahin: Asgari ücret dediğiniz neye yetiyor ki. Her şey çok zamlandı. İnsanlar makarna, menemen dışında bir şey yiyemez oldu. Her şey ateş pahası. Emekli maaşı 7 bin 500 lira. Ev kiraları ise almış başını gidiyor. Ne zaman ne kadar zam vereceği belli değil. İnsanlar rezil olmuş durumda. Emekli en az 20, 25 bin lira almalı. Müsriflikten dolayı emekliye verecek para kalmadı.

Serhat Soylu: Ben bu düşünceye katılmıyorum. Elazığ Baskilliyim orada gıda ürünleri buradan daha pahalı. Kira belki daha ucuz ama diğer ürünler buradan pahalı olması için daha fazla ücret doğru değil. Ben giyim kuşamı burada daha ucuza alıyorum. Kira gideri bakımından burada bura da daha fazla olabilir ama küçük şehirde rekabet olmadığı için kira dışında daha pahalı. Ayrıca burada insanlar 2’nci bir işte çalışma şansı da var. Ama küçük şehirde bu imkân yok. Devlet ayrım yapamaz, bu şekilde karar da alamaz.

Vatandaş: Büyükşehrin dezavantajı bu. Kira ulaşım daha maliyetli. O nedenle değerlendirilebilir.

Çetin Reisoğlu: Öyle bir ayrım olmaz. Hangi kritere, hangi yasaya göre yapacaksınız. Küçük şehirdeki büyük şehre göre daha refah yaşadığını nasıl bilecek ya da tespit edeceksiniz. Bunu uygulamanız mümkün değil. Halkın son zamanlarda geçim sıkıntısı var. Bu bir gerçek. Kira, ulaşım, gıda gibi maliyet daha fazla ama asgari ücrette ayarlama yapamazsınız. Sıkıntılı bir durum var.  Ben 7 bin 500 TL emekli maaşı alıyorum. Asıl sorun emekli rakamı değil. Asıl sorun ülkenin kalkınamaması. Üretim, hayvancılık bitti. Sanayinin durumu ortada. Bir türlü ülke kalkınamıyor. Kalkınma olmayınca, halkın refahı düzeyi yükselemez.

Ekrem Kırık: Yüzde yüz katılıyorum. Bir İstanbul, Ankara’da yaşamak başka, Bir Sinop, Çankırı’da yaşamak başka. Haklılar. Hakkaniyet olur. Bence bir sakıncası yok. Ankara’daki kira ile Sinop’taki kira aynı değil. O bakımdan ücretler farklı yapılabilir. Nasıl ki doğu bölgelerinde esnafına, sanayicisine teşvik veriliyorsa, burada da kira desteği verilebilir.

 

Muhabir: Haber Merkezi