Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Esra Elmacıoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı bu etkinlik, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yelda Uçkan ve Rus Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Makbule Sabziyeva'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda katılımcıyı bir araya getirdi.

Prof. Dr. Uçkan, açılış konuşmasında bu etkinliğin Cumhuriyetin 100. Yılında düzenlenmesinin özel bir anlam taşıdığını vurgulayarak, Atatürk'ün ilkelerinin hala korunduğunu ve eğitim öğretime bu doğrultuda devam edildiğini belirtti. Prof. Dr. Sabziyeva ise Cumhuriyetin 100. yılını kutlayarak, gençlere bu mirası koruma görevinin düştüğünü ifade etti.

Dr. Öğr. Üyesi Esra Elmacıoğlu, Rus Edebiyatçısı olarak Atatürk'ü incelemeye karar verdiğini ve Atatürk'ün ileri görüşlülüğünün Rusya ile olan ilişkilerde de kendini gösterdiğini dile getirdi.

Elmacıoğlu; "Bu konuyu bir Rus Edebiyatçısı olarak nasıl değerlendiririm diye düşündüm. 10 Kasımda Atatürk’ü her türlü anıyoruz fakat ben kendi alanımda da Atatürk’ü incelemek istedim ve sonuçları kendimce derledim. Tarihi süreçte Osmanlı-Rusya ilişkisi çok da sıcak değil. İki ezeli düşman bile diyebiliriz ama Atatürk nasıl geleceği gördü de bu durumu tersine çevirdi? Atatürk’ün ileri görüşlülüğünden burada da söz edebiliriz" şeklinde konuştu. 

Seminer, katılımcıların görüşlerini paylaşmaları ve sorularının cevaplanması ile sona erdi. Bu etkinlik, Atatürk’ün dünya üzerindeki etkisinin ve mirasının farklı perspektiflerden değerlendirilmesine olanak tanıdı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı