Günümüzde yaşam süreleri uzarken, kronik hastalıkların da arttığını belirten Dr. Berke, böbrek hastalıklarının bu durumdan etkilendiğini söyledi. Kronik hastalıkların yaygınlaşması, böbrek fonksiyonlarının çeşitli nedenlerle bozulduğunu ve bu durumların akut böbrek hasarına yol açabileceğini ifade etti.

Tanı ve tedavide gecikilmemeli
Dr. Berke, erken teşhisin önemine değinerek, tanı ve tedavide gecikilmemesi gerektiğini belirtti. Böbrek sağlığını korumak için tuz tüketiminin azaltılması, hazır gıdalardan uzak durulması, alkol ve tütün ürünlerinin kullanılmaması, yeterli sıvı alımı, ideal vücut ağırlığının korunması ve bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Belirtilerde tetkikler mutlaka yaptırılmalı
Yozgat Şehir Hastanesi'nde yapılan sağlık kontrollerinde, böbrek hastalığı varlığının kanda üre ve kreatinin tayini ile tam idrar tahlili ile anlaşılabildiğini söyleyen Uz. Dr. Berke, halsizlik, ödem, ciltte değişiklik, idrar alışkanlıklarında değişiklik gibi belirtiler gösteren hastaların derhal tetkik yaptırmalarını önerdi. Diyabet, hipertansiyon, obezite ve sağlıksız yaşam alışkanlıklarının kronik böbrek hastalığına sebep olan başlıca nedenler arasında yer aldığını da ekledi.