Samsun’da bulunan tesiste yapılan bu yatırım, yıllık elektrik giderlerinde yaklaşık 6 milyon lira tasarruf sağlamasına olanak tanıdı.
Elektrik giderleri yarı yarıya azaldı
Firmanın araştırmaları sonucu, fabrikanın çatısına 7 bin 500 metrekare alanda ve 1200 kilovat kurulu gücünde bir GES kuruldu. Bu proje için toplam yatırım bedeli 7 milyon 157 bin 646 lira olarak belirlenirken, TKDK'den 3 milyon 936 bin 705 lira hibe desteği alındı. Bu yatırım sayesinde, fabrikanın yıllık 12 milyon lira olan elektrik giderleri yarı yarıya azalarak 6 milyon liraya düştü.
Fabrika Genel Müdürü Çelebi, GES yatırımının faydalarını gördükten sonra daha önce bu adımı atmadıkları için pişmanlık duyduklarını ifade etti. GES'in yaklaşık 5 yılda kendini amorti ettiğini belirten Çelebi, gelecek planları arasında daha büyük kapasiteli GES'ler kurmayı ve çimento fabrikalarına 25 megavat kapasiteli bir GES kurmayı hedeflediklerini dile getirdi. Bu gelişmeler, sürdürülebilir enerji kullanımının hem çevresel hem de ekonomik faydalarını gözler önüne seriyor.