Sürücülerin ve araçların güvenliğini sağlamak amacıyla 2024 otoban hız sınırları belirlenmiştir. Hız sınırları karayolları trafik kanununda belirli kılan maddelere yönelik olarak sunulur. Hız sınırları genel anlamda trafikte oluşabilecek olası kazaların önüne geçebilmek için tercih edildi. Yolculuk sırasında otoyollarda ve otobandaki şeritlerde bulunan araç tiplerine yönelik olarak hız sınırı değişir. Kişiler kullandığı aracın modelini yönelik olarak hız sınırlarına uymak zorundadır. Hız sınırları ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız Birarabam firması ile iletişime geçebilirsiniz.
Otobanda Hız Sınırı Kaç Km?
Otoban hız sınırları için genel anlamda araç sayısı ve araç trafiği göz önünde bulundurmaktadır. Bu sebeple aslında Türkiye’deki hız sınırları şehirden şehre yönelik olarak değişebilir. Otobana ve otoyola göre farklılık gösteren belirli hız sınırları şu şekilde sıralanır;
· Ankara- Niğde otoyolu hız sınırı: 140 km’dir.
· İstanbul İzmir Otoyolu hız sınırı: 140 km’dir.
· Kuzey Marmara Otoyolu hız sınırı: 140 km’dir.
· Diğer otoban yolları hız sınırı: 120 Km’dir.
· Türkiye’deki genel otoyolların hız sınırı: 120 km’dir.
Araç Çeşitlerine Göre Otoban Hız Limitleri Nelerdir?
Araç çeşidi, şehir dışı ya da şehir içi yollar, bölünmüş yollar ya da otobanlar hız sınırında değişiklik gösterir. Yolcu taşıyan ya da yükü ağır olan araçlar belirtilmiş olan hız sınırlarının altına gitmek zorundadır. Özellikle Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş olan araçların bu sınırları uyması gerekir. Hız limitleri 2024 senesinde de yenilenmiş ve düzenlenmiştir. Yasal hız sınırları oldukça önemlidir.
Otomobiller İçin Hız Sınırı
Otomobiller için belirlenmiş olan hız sınırı yerleşim yeri içerisinde bakıldığı zaman 50 km’dir. Şehirlerarası çift yönlü olan karayollarında 90 km olarak belirlenmiştir. Bölünmüş yol hız sınırı ise 110 km’dir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilmiş olan oto yollarda ise 130 km sınırı olarak belirlenmiştir.
Minibüsler İçin Hız Sınırı
Minibüsler şehir içinde 50 km sınırıyla gitmelidir. Şehirlerarasında olan çift yönlü karayollarında ise 80 km hız sınırı dikkat etmelidir. Bölünmüş karayollarında 90 km gitmeliyken otoyollarda 100 km hız sınırına dikkat etmelidir.
Otobüsler İçin Hız Sınırı
M2- M3 otobüsleri için şehir içi hız sınırı 50 km olarak belirlenmiştir. Şehirlerarası çift yönlü olan karayollarında 80 km hız sınırına dikkat etmeliler. Bölünmüş yol hız sınırı ise 90 km olarak belirlenmiştir otoyollarda otobüsler 100 km ile gidebilir.
Kamyonet İçin Hız Sınırı
N1- N1G olan kamyonetler için hız sınırı yerleşim yerinde 50 km’dir. Şehirlerarasındaki hız sınırı çift yönlü karayollarında 80 km iken bölünmüş yollarda 85 km olarak belirlenmiştir. Otoban hız sınırları ise 95 km’dir.
Motosiklet (L3) İçin Hız Sınırı
L3 motosikletler için şehir içi hız sınırı 50 km olarak belirlenmiştir. Şehirlerarasında bulunan çift yönlü karayollarında ise 80 km hız sınırı mevcuttur. Bölünmüş yollarda motosikletler 90 km hız sınırına sahipken otoyollarda 100 km hız sınırına sahiptir.
Motosiklet (L4, L5, L7) İçin Hız Sınırı
L4, L5, L7 motosikletler için hız sınırı da yerleşim yeri içerisinde 50 km olarak belirlenmiştir. Şehirlerarasında bulunan çift yönlü karayollarında 70 km hız sınırı bulunmaktadır. Oto yollarda ve bölünmüş yollarda ise 80 km hız sınırı ile yolculuk yapabilirler.
Motorlu Bisiklet İçin Hız Sınırı
L1, L2, L6 motorlu bisiklet için hız sınırlarılar yerleşim yerine bakıldığı zaman 30 km olarak belirlenmiştir. Çift yönlü şehirlerarası otoyollarında 45 km ilerlerken bölünmüş yol hız sınırında 45 km olarak belirlenmiştir. Oto yol girişi ise bu araçlara yasaktır.
Motorsuz Bisiklet İçin Hız Sınırı
Motorsuz bisikletlerde şehir içi hız sınırına bakıldığı zaman 30 km olarak görülmektedir. Çift yönlü şehir içi karayollarında ve bölünmüş yollarda 45 km hız sınırı bulunmaktadır. Ancak bu araçların otoyol girişi yasaktır.
Tehlikeli Madde Taşıyan Araçlar İçin Hız Sınırı
Tehlikeli madde taşıyan pek çok araç mevcuttur. Bu araçlar için hız sınırı ne kadar önemli ise belgelerde aksi iddia edilebilir. Belgelerde herhangi bir aksi hüküm yoksa eğer yerleşim yeri içerisinde 30 km hız sınırına sahiptir. Şehirlerarası çift yönlü karayollarında bu araçların 50 km sınırı bulunmaktadır. Otoban hız sınırları 70 km iken bölünmüş yol hız sınırı ise 60 km’dir.