Altın 6312.54 %-2.11
BIST 14421.15 %-0.5
Dolar 46.3068 %0.01
Euro 53.3397 %-0.88
Sterlin 61.3667 %-1.12

Erciyes'te Neler Oluyor: Erciyes Dağı'ndaki Dumanın Sebebi Nedir? (06/12/2023)

Erciyes'te Neler Oluyor: Erciyes Dağı'ndaki Dumanın Sebebi Nedir? (06/12/2023)

Erciyes Dağı'nın zirvesinde görülen ve duman olduğu iddia edilen görüntüye ilişkin bir açıklama, Erciyes Dağı'nda 55 yıldır ikamet eden kayak eğitmeni Veysel Değirmenci'den geldi. Değirmenci, bu konuda şunları söyledi: "55 yıldır Erciyes Kayak Merkezi'nde çalışıyorum. Erciyes Dağı'nın zirvesindeki bulut hareketlerini yıllardır takip ediyorum.

Erciyes Dağı'nın zirvesinde görülen ve sosyal medyada duman olarak yorumlanan görüntü, Kayseri'de hem merak hem de tartışma yarattı. Çeşitli spekülasyonlara yol açan bu olay, volkanik aktivite söylentilerini de beraberinde getirdi. Ancak, uzmanlar ve bölgeyi yakından tanıyan isimler, görüntünün doğal bir fenomen olduğunu net bir şekilde ortaya koydu. Erciyes Dağı'nda 55 yıldır çalışan kayak eğitmeni Veysel Değirmenci ile Kayseri Jeoloji Mühendisleri Odası eski Başkanı Adnan Evsen’in açıklamaları, bu gizemli görüntünün ardındaki gerçeği aydınlattı.

Bulut ve Kar Tozlarının Oluşturduğu Görsel İllüzyon

Veysel Değirmenci, Erciyes Dağı’nda yarım yüzyılı aşkın süredir kayak eğitmenliği yapan bir isim. Dağın zirvesindeki bulut hareketlerini yıllardır gözlemleyen Değirmenci, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: "55 yıldır Erciyes Kayak Merkezi'nde çalışıyorum. Erciyes Dağı'nın zirvesindeki bulut hareketlerini yıllardır takip ediyorum. Zirvede sıklıkla bulutlarda artış görülür, kar tozları rüzgardan dolayı savrulur ve bu toz bulutları bazen farklı şekiller oluşturur, farklı görünüme sahip olur. Bu gibi görüntüler kar tozlarından ve bulutlardan dolayı oluşur. Erciyes Dağı'nın zirvesindeki bu görüntü duman değil, aşırı derecede rüzgar olduğunda rüzgar karı savurur ve bu gibi görüntülerin oluşmasına sebep olur. Ortaya çıkan görüntünün duman gibi görünmesinin sebebi bulutların zaman zaman geometrik şekillere benzemesi ve hareket etmesidir." Değirmenci’nin bu sözleri, görüntünün doğal bir atmosferik olaydan kaynaklandığını açıkça ortaya koyuyor. Rüzgarın savurduğu kar tozları ve bulutların hareketi, dumanı andıran bir görsel illüzyon yaratmış durumda.

Volkanik Aktivite İddialarına Net Yanıt

Sosyal medyada, özellikle “Reptilian Planet” adlı hesabın paylaşımlarıyla yayılan volkanik aktivite iddiaları, kısa sürede geniş yankı buldu. Ancak bu iddialar, uzmanlar tarafından kesin bir dille yalanlandı. Kayseri Jeoloji Mühendisleri Odası eski Başkanı Adnan Evsen, görüntünün volkanik bir olayla ilgisi olmadığını ve tamamen atmosferik bir fenomen olduğunu vurguladı. Evsen’in açıklamaları, Değirmenci’nin gözlemlerini destekler nitelikte. Erciyes Dağı’nın jeolojik yapısı ve son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, dağın aktif bir volkan olmadığını doğruluyor. Bu nedenle, sosyal medyada yayılan spekülasyonların asılsız olduğu netleşti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.