Türkiye genelinde ekim ayında gerçekleşen konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 oranında düşüşle 164 bin 306 adete gerilese de, 2025 yılı içinde ulaşılan en yüksek aylık satış düzeyine işaret etti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere göre, bu satış performansı aylık bazda yılın zirvesi olarak kayıtlara geçti. Ancak aynı zamanda, geçen yılın temmuz ayında başlayan ve aralıksız 15 aydır süren yıllık artış serisi de ekim ayında sona erdi. Bu durum, konut sektöründeki eğilimlerin yıl sonunda yeniden şekillenebileceğine yönelik beklentileri gündeme getirdi.
Yılın ilk 10 ayına ait rakamlar ise sektördeki genel ivmenin güçlü bir şekilde sürdüğünü ortaya koydu. Ocak-ekim döneminde konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,2 oranında artarak 1 milyon 293 bin 33 seviyesine ulaştı. Bu performans, tüm zamanların en yüksek ocak-ekim dönemi verisi olarak dikkat çekti. İpotekli satışlarda da benzer bir artış gözlemlendi. Ekim ayında ipotekli konut satışları yüzde 11,5 oranında artışla 23 bin 527 olarak kaydedilirken, toplam satışlar içinde ipotekli satışların payı yüzde 14,3 oldu. Yılın 10 ayında ise ipotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 artarak 186 bin 20 olarak gerçekleşti. Ayrıca, ekim ayında yabancıya yapılan konut satışlarında 2 bin 106 adet ile yılın en yüksek seviyesine ulaşıldı.
10 Aylık Veriler Tarihi Rekor Getirdi
Ocak-ekim dönemi itibarıyla ulaşılan toplam satış rakamı, sektördeki hareketliliğin sürdüğünü gösterdi. 1 milyon 293 bini aşan toplam satış, yalnızca yıllık bazda değil, aynı zamanda tüm zamanların en güçlü performanslarından biri olarak değerlendirildi. Bu dönemde sıfır konut satışlarının artması ve ipotekli işlemlerdeki yükseliş, sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı. Ekonomik göstergelerdeki dalgalanmalara rağmen vatandaşın konut alımına yönelmesi, konutun yatırım aracı olarak değerini koruduğuna işaret etti.
Sosyal Konut Hamlesi Satışları Destekledi
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, yılın ilk 10 ayında sergilenen satış performansının konut sektörü açısından tarihi bir başarı olduğunu ifade etti. Yılmaz, özellikle sıfır konut ve ipotekli satışların toplam içindeki payının artırılması gerektiğini vurguladı. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik ise, mevduat faizlerinde yaşanan gerilemenin yatırımcıyı yeniden konut alımına yönlendirdiğini belirtti. Ayrıca, hükümetin yürürlüğe koyduğu 500 bin sosyal konut projesinin, önümüzdeki dönemde sektördeki hareketliliği daha da hızlandıracağı öngörülüyor.





