Altın 6381.93 %0.61
BIST 14421.15 %0
Dolar 46.4357 %0.05
Euro 53.4482 %-0.36
Sterlin 61.4799 %0.01

Yozgat'ta Müze ve Kültür Paneli Yapıldı

Yozgat'ta Müze ve Kültür Paneli Yapıldı

Uluslararası Sanat ve İlim Derneği (USİD) ve Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) tarafından hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen proje kapsamında Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde ‘Müze ve Kültür’ konulu panel düzenlendi.

Uluslararası Sanat ve İlim Derneği (USİD) ve Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) tarafından hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen proje kapsamında Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde ‘Müze ve Kültür’ konulu panel düzenlendi.
Yozgat Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi, Yozgat İl Müftüsü Ali Gülden, Yozgat Bozok Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Uğur Kölemen, fakülte dekanları ve öğrenciler katıldı.

4. Kültürün ve Sanatın Kardeşliği: Müze-Şiir-Müzik’ projesinin Yozgat ayağında Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Müze ve Kültür” konulu panelin moderatörlüğünü Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız yaptı.

Panelde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Seyit Ahmet Aslan, İLESAM Yönetim Kurulu Üyesi Yazar Sinan Yağmur ve Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebubekir Güngör konuşmacı olarak katıldı.

EN DEĞERLİ MENFURUM KÜLTÜRDÜR
Programın açılışında konuşan Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Milletleri millet yapan en değerli menfurum kültür olduğunu söyledi.

Karadağ, “Kültürün temellerinin de asırlar boyu aktarılan yaşatılan ve yaşanan bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Bu özelde Yozgat’ta böyle bir toplantının yapılmasının ayrı bir değer ve önemi var. Kültürel değerlerin ve kültür birikimlerimizin aktarılmasının adı müzeler ve müzeler bünyesindeki varlıklarımız oluyor: Kültür Bakanlığımızın farkındalık temelinde bu gibi etkinlikleri yapması anlamalı ve değerli diye düşünüyorum. Birçok ilde kültüre yönelik farkındalık oluşturacak programlar yapıldı. Sonuncusu Yozgat’ta üniversitemizde yapılıyor. Yozgat Bozok Üniversitesi kültürün ve sanatın her alanında önemle duran ve bu alanda farkındalık oluşturan bir kurum. Yükseköğretimin eğitim öğretim süreçleri temelinde baktığımızda sosyal alana hitap eden, sanat tarihi, arkeoloji ve tarih gibi bölümlerinin olması da bunun bir göstergesi. Eğitim öğretim süreçleri temelinde geleceğin arkeolog ve sanatçılarının yetiştirilmesi ve kültür mirasımızın tarihçilerimizle, bu alanın hocaları ile geleceğe aktarılması anlamlı ve önemli diye düşünüyorum. Toplantının amaca matuf niyete yönelik güzel sonuçlanmasını temenni ediyorum” dedi.

BİR ÇOK OKULDA BU TÜR PROGRAM YAPILIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yozgatlı hemşehrimiz Seyit Ahmet Aslan ise, Yozgat’ta birçok okulda Türkiye’nin hatırı sayılır münevverlerinin katılımı ile sohbette bulunduklarını söyledi.

Aslan, “32 yıldır kültür ve Turizm Bakanlığında görev yapıyorum. Bakanlığında çok iyi kademelerinde görev yapmak nasip oldu. Türk kimliğinin, kültürünün kıymetini bizzat görerek, yaşayarak ve hissederek bunu gördüm. Bu tecrübe bana ayrı bir mesuliyet yükledi” dedi.

Türk ve İslam Medeniyetinin kıymetli olduğunu ifade eden Aslan, “Bilindiği gibi medeniyetin başlangıcı Dicle ve Fırat’ın sulayarak besleyerek bereketli topraklar olarak değerlendiren Mezopotamya topraklarıdır. Tarihi ipek yolu etrafında oluşan o kültür havzasının taşınarak ilden ile memleketten memlekete adeta derin bir medeniyet oluşturmuştur. Medeniyetin izlerini özellikle İpekyolu ve Mezopotamya’da aramak ve bulmak lazım.”

33’TEN FAZLA MEDENİYET BULUNMAKTA

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Seyit Ahmet Aslan, “Türkiye’nin üzerinde yaşamış olduğu bu topraklarda 33’ten fazla gelmiş geçmiş medeniyet bulunmaktadır. Dolayısıyla siz Türkiye’yi, Anadolu’yu bir batı ile asla kıyaslayamazsınız. Batının adı medeniyettir. Ama esasen tüketim ve ihtiyaçlarını gidermek üzerine bilim ve teknoloji ile bir takım gelişmişliklerini kullanmak suretiyle kendi barbarlıklarından bir tür oluşturmuşlardır. Kendi medeniyetlerinin dışındaki medeniyetleri ya gericilik ile itham etmişlerdir, ya barbarlık ile ya da ancak biz bunlara dokunursak adam olurlar mantığı ile hareket etmişlerdir” diye konuştu.


Panelde konuşmacılar, Milli Kültür Şurasında alınan karar gereği müzelerin ön plana çıkartılması, Kültürün ve Sanatın Kardeşliğini şiir ve müzik ile gösterilmesi ve kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılması konularında bilgiler verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.