Avrupa’da 19. Yüzyılın sonlarında başlayan futbol serüveni kısa sürede Osmanlı topraklarında da yankı bulmaya başlar. Osmanlı topraklarında büyük ilgi ile karşılanan bu yeni spor dalına olan yoğun ilgi İstanbul dışına da kısa sürede taşınır ve Anadolu’da İlk futbol takımı kurulur: Yozgat Mektebi Sultanı Futbol Takımı. Bu takımın bir özelliği de vardır 1914 yılında ilan edilen seferberliğe giden Yozgat Lisesi öğrencilerinden ve takımın 207 oyuncusundan sadece 15’i geri dönebildi.
Anadolu’da kurulan ilk takım
Anadolu’da kurulan ilk futbol takımı olarak 1910 yılında Yozgat’ın tarih sahnesine çıkması Osmanlı’nın başkenti İstanbul’da kurulan Fenerbahçe Spor Kulübü’nden sadece üç yıl sonra gerçekleşir. Yani Yozgat Mektebi Sultani Futbol Takımı’nın tarihi de Fenerbahçe kulübü kadar eskiye dayanır.
Forması büyük anlam taşıyor
Yozgat Mektebi Sultani öğretmenleri ve öğrencileri tarafından, okul müdürü Bahattin Efendi ile beden eğitimi öğretmeni Salih Şevket Efendi’nin öncülüğünde kurulan Yozgat Mektebi Sultani Futbol Takımı’nın kendisine seçtiği forma da büyük anlam taşır. Beyaz fanila üzerine kırmızı hilal işlenmiş, alt kısmında ise belden diz kapağına kadar uzanan pantolon yer alıyordu.
Savaşın izlerini taşıyan takım
Yozgat Mektebi Sultani Futbol Takımı’nda Balkan Savaşı’nda babalarını kaybetmiş subay çocuklarının da içinde bulunduğu öğrenciler yer alıyordu. Anadolu’da bu yeni spor dalının, futbolun hızla yayılmasının bir sembolü haline gelen bu takım, aynı zamanda bir vefa ve kahramanlık öyküsünün de parçası oldu.
Gönüllü öğrenciler
1914 yazında ilan edilen seferberlikle birlikte Yozgat Lisesi öğrencileri gönüllü olarak Çanakkale cephesine koştu. 1915 yılında hiçbir öğrencinin okula dönememesi üzerine lise kısmı kapatıldı. Futbol takımının 207 oyuncusundan sadece 15’i geri dönebildi. Geri kalanlar Çanakkale’de şehit düştü.