Yapılan açıklamaya göre, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı, 350 baz puan artırılarak yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya yükseltildi. Ayrıca, Merkez Bankası’nın gecelik vadede borç verme faiz oranı yüzde 46’dan yüzde 49’a, gecelik borçlanma faiz oranı ise yüzde 41’den yüzde 44,5’e çıkarıldı.
Enflasyon ve Piyasa Gelişmeleri
Karar metninde, Mart ayında enflasyonun ana eğiliminde bir gerileme görüldüğü belirtilse de, nisan ayında temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerle birlikte bir miktar artmasının öngörüldüğü ifade edildi. Hizmet enflasyonunun ise yatay seyredeceği beklentisi dile getirildi. Öncü veriler, yurt içi talebin ilk çeyrekte beklenenden yüksek seyrettiğini ve enflasyon üzerinde düşürücü etkisinin azaldığını gösteriyor.
Küresel ticarette artan korumacı eğilimlerin, küresel iktisadi faaliyet, emtia fiyatları ve sermaye akımları aracılığıyla dezenflasyon sürecine etkileri de dikkatle izleniyor. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru oluşturmaya devam ettiği vurgulandı.
Sıkı Para Politikası Duruşu Sürdürülecek
TCMB, enflasyonda kalıcı bir düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini açıkladı. Politika faizinin, enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak, öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleneceği belirtildi.
Kurul, para politikası kararlarını enflasyon görünümü odaklı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacağını ifade etti. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma görülmesi durumunda, para politikasının daha da sıkılaştırılacağı bildirildi.