MHP Yozgat Milletvekili İbrahim Ethem Sedef, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaptığı konuşmada, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Yozgatlı başarılı iş insanı tarafından açıklanan 3A formülünü büyük sırlar besliyor! Yozgatlı başarılı iş insanı tarafından açıklanan 3A formülünü büyük sırlar besliyor!

Hukuki Boşluk Giderilecek

TBMM’de düzenlenen oturumda konuşan MHP’li Sedef, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları sonrası oluşabilecek hukuki boşluğun giderilmesi amacıyla hazırlanan düzenlemenin önemine dikkat çekti. Teklif kapsamında, Ticarette Tağşişin Men’i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde hizmet, muayene, bakım ve kontrol faaliyetleriyle ilgili idari yaptırımlar düzenleniyor.
Öte yandan, TÜBİTAK’ın öğrencilere ve araştırmacılara sağladığı burslarla ilgili maddelerin güncellenmesi ve KOSGEB’in bütçe gelirlerine dair yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Tağşişin Önlenmesi ve İhracat Denetimi Artırılıyor

Sedef, ticarette tağşişin önlenmesi konusunun, Türkiye’nin ekonomik istikrarı açısından büyük önem taşıdığını belirterek, şunları söyledi: “Tağşiş, yani malın kalitesinin düşürülmesi veya hileli üretim, tüketicilerin yanı sıra ülkemizin uluslararası ticaretteki itibarını da olumsuz etkilemektedir. Kısa vadede kazanç sağladığı düşünülse de, uzun vadede marka değerimizi zedelemekte ve ekonomik zarara yol açmaktadır.”
Bu kapsamda, denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, cezai yaptırımların artırılması, eğitim çalışmalarının yaygınlaştırılması ve teknolojik altyapının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

TÜBİTAK, Ar-Ge ve Bilimsel Çalışmalara Büyük Destek Sağlıyor

Sedef, TÜBİTAK’ın bilimsel araştırmaları teşvik eden çalışmalara imza attığını ve son yıllarda girişimcileri desteklemek adına önemli adımlar attığını belirtti. TÜBİTAK’ın yürüttüğü projeler arasında: 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı ile 2022 yılında 1.200’den fazla girişimciye destek sağlandı. Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında 2023 yılında 8.900’den fazla öğrenciye fon sağlandı. Bilim olimpiyatlarına 15.000’e yakın öğrenci katıldı ve uluslararası yarışmalarda 192 madalya kazanıldı. Son 5 yılda TÜBİTAK destekleriyle 500’den fazla yeni teknoloji şirketi kuruldu.
TÜBİTAK’ın etkinliğini artırmak adına bütçesinin genişletilmesi, insan kaynağının güçlendirilmesi ve uluslararası iş birliklerinin artırılması gerektiğini belirten Sedef, tüm milletvekillerine bilim ve teknoloji alanındaki projeleri destekleme çağrısında bulundu.

KOSGEB ile KOBİ’lere Dijitalleşme Desteği

Teklifte yer alan düzenlemelerden bir diğeri ise, KOSGEB’in görev alanına giren konular kapsamında KOBİ’lerin desteklenmesi ve geliştirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar.
Dijitalleşmenin rekabet gücünü artıran ve işletmelere yeni fırsatlar sunan bir alan olduğuna değinen Sedef, KOSGEB’in e-ticaret, mobil uygulamalar ve veri analizine yönelik desteklerini artırması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, veri yönetimi sürecinde şeffaflığın ön planda tutulacağını belirterek, KOSGEB’in toplanan verilerle ilgili kamuoyunu bilgilendireceğini söyledi.

KOBİ’lere Sağlanan Destekler Artırılacak

Sedef, KOBİ’lerin ekonomideki yerinin büyük olduğunu ve rekabet güçlerini artırmak için daha fazla desteklenmeleri gerektiğini ifade etti. Bu çerçevede; Destek kapsamının genişletilmesi, Hibe oranlarının artırılması, Teknoloji odaklı dijitalleşme projelerine öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.
Bu desteklerin ekonomik büyümeyi teşvik edeceğini, istihdamın artırılmasını sağlayacağını ve bölgesel kalkınma farklarını azaltacağını vurgulayan Sedef, “Mecliste bulunan tüm partilerin bu düzenlemeleri desteklemesi gerekmektedir” diye konuştu. 
 

Editör: Haber Merkezi