Altın 6372.39 %0.45
BIST 14633.97 %1.48
Dolar 46.4393 %0.02
Euro 53.3266 %-0.58
Sterlin 61.158 %-0.52

O Hastalığa Çözüm Önerisi: Komşudaki Yenilikçi Tedavi Yöntemleri Yozgatlının Tercihi Oldu! (15/12/2023)

O Hastalığa Çözüm Önerisi: Komşudaki Yenilikçi Tedavi Yöntemleri Yozgatlının Tercihi Oldu! (15/12/2023)

Medicana Sivas Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Erol Çakmak, Yozgatlı vatandaşları da yakından ilgilendiren safra kesesi hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Çakmak, safra taşlarının çoğunun belirti vermediğini ifade ederek, hastalığın tanısının muayene bulguları, kan, idrar, ultrasonografi ve gerekirse bilgisayarlı tomografi ve MRI ile konulduğunu belirtti.

Bazı Belirtiler İle Ortaya Çıkıyor

Safra taşlarının oluşum nedenlerini açıklayan Çakmak, safrada aşırı kolesterol, aşırı bilirubin varlığı ve safra kesesinin tam boşalamamasının bu taşların oluşumuna neden olduğunu söyledi. Safra taşlarının çoğunun belirti vermediğini ancak bazı durumlarda karın ağrısı, vücutta sarılık, idrar renginde değişiklik, ateş, üşüme, titreme, bulantı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkabildiğini ifade etti.

Tedavi Yöntemleri Neler?

Çakmak, hastalığın tedavisinde en sık kullanılan yöntemin laparoskopik ameliyatlar olduğunu belirterek, safra kanalına düşen taşların çıkarılmasında ise ERCP yöntemi kullanıldığını dile getirdi. Ancak, bazı durumlarda ERCP yöntemi ile çıkarılamayan zor taşların, Spyglass kolanjioskop cihazı ile lazerle kırılıp çıkarılabildiğini söyledi. Bu yöntemin, hastaların ciddi bir ameliyat sürecinden kurtulmalarına yardımcı olduğunu belirtti.

Yozgat’tan da Birçok Hasta Gidiyor

Çakmak, Türkiye'de sadece birkaç merkezde bulunan Spyglass kolanjioskop cihazını kullanarak Yozgat, Kayseri, Tokat gibi çevre illerden gelen hastalara başarı ile uygulama gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca, bu cihazın safra kanalı ve pankreas kanalı darlıkları, şüpheli lezyonlar, tümörler gibi durumları direkt görüntüleyerek teşhis amaçlı biyopsi alınmasına olanak tanıdığını belirtti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.