Yozgatlı neden kanser olur?
İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi (KETEM) kanser de erken teşhis için kapı kapı geziyor. Ekipler, gezici mobil aracı ile ilçe ilçe, köy köy gezerek vatandaşları kansere karşı bilinçlendiriyor.
Kanser taraması İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı bütün merkezlerde ücretsiz olarak yapılıyor. Vatandaşlar hem kuruluşa bağlı merkezlerde hem de gezici mobil araçta meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve Kolorektal Kanser Taraması testlerini yaptırabiliyor.
9 YILDIR TARAMA YAPIYOR
İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, kanserin Dünya’da ölüm ve hastalık oranları açısından önde gelen bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti.
Ülke genelinde en çok görülen kanser türlerini anlatan Fatih Şahin, bunların akciğer, prostat, kolorektal, mesane, mide kanserleri olduğunu ifade etti.
Şahin, “Kanser ve kanserde erken teşhis ile taramanın önemini artırmak, toplumda kansere karşı farkındalık oluşturarak halkın duyarlılığını artırmak, eğitimler düzenlemek, taramalar yapmak, önlenebilir ve erken yakalanabilir kanserlerin hastalık ve ölüm riskini azaltmak amacıyla 2011 yılında 81 ilde Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezleri (KETEM)’ler kuruldu. Yozgat’ta ise 2009 yılından itibaren KETEM hizmet vermekte. Kadınlarda Rahim Ağzı Kanserinin ve Meme Kanserinin, yine erkeklerde ve kadınlarda kolorektal kanserinin (bağırsak kanseri) sık görülmesi ve erken teşhisle tedavi edilebilmesi sebebiyle Bakanlığımız bu üç kanser türünü tarama programı kapsamına aldı.
Tarama programı uygulanacak kanserlerde erken evrede tanı sağlanarak bu kanserlere bağlı hastalık ve ölüm oranları düşürülerek, erken tanı tedavi sayesinde sağlık harcamaları azaltılacak” dedi.
BİLİNÇLENDİRİYOR
İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı kuruluşların kanser taramasını ücretsiz yaptığını hatırlatan Dr. Fatih Şahin, “Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde hizmet veren KETEM ‘erken teşhis hayat kurtarır’ sloganıyla halkımızın konu hakkında bilinçlenmesini, hasta olmayan insanların korunma yöntemini öğrenmesini ve hastalığa yakalanan insanların erken teşhis sayesinde hayatlarının korunmasını hedeflemekte” diye konuştu.
26 BİN KİŞİ TARANDI
İl genelinde bu yılın ilk 8 ayında 26 bin 514 kişinin tarandığını aktaran Dr. Fatih Şahin, “Ekiplerimiz 30-65 yaş aralığında kadınlara rahim ağzı kanseri taraması, 40-69 yaş aralığındaki kadınlara meme kanseri ve 50-70 yaş aralığında hem erkek hem de kadınlarda kolorektal kanser taraması yapıyoruz. Bu taramalarımız Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi ve KETEM tarafından yapılıyor. Bu yılın ilk 8 ayında 7 bin 37 kişiye rahim ağzı kanseri, 7 bin 677 kişiye meme kanseri ve 11 bin 800 kişiye ise kolorektal kanser taraması yapıldı” şeklinde konuştu.
KÖY KÖY GEZİYOR
KETEM bünyesinde bulanan gezici mobil aracın köy köy gezdiğini kaydeden Dr. Fatih Şahin, “Ekiplerimiz halkı bilinçlendirmek için eğitim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Farkındalık çalışmalarını yürütüyorlar. Müdürlüğümüz ve Toplum Sağlığı Merkezlerimizce deneyimli ekipler oluşturduk. Bu ekiplerimiz, Gezici Mobil Aracı ile merkez ve ilçe köylerde, Huzurevi, Cezaevlerine, Okullarda öğretmenlere, Halk Eğitim Merkezine, Kuran Kurslarına gidilerek hedef nüfusumuza yönelik eğitimler verilip afiş ve broşürler dağıtarak taramalar yapıyor. Mobil Kanser Tarama Aracı ile merkez ve ilçelerde Meme Kanseri Taraması yapabiliyoruz. Ekiplerimiz bu aracımızla 6 bin 57 kişiye Mamografi çekimi yaptı. Kanser taramaları KETEM, Toplum Sağlığı Merkezlerimizde, Aile Sağlığı Merkezlerimizde, Sağlık Evlerinde ve Mobil Kanser Tarama aracımızda ücretsiz olarak yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.