Türkiye Ekonomisi İçin Umut Verici Haberler: Enflasyon Düşüşte, Piyasa Güveniyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra'da düzenlenen Chatham House Konferansı 2024'te önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, enflasyonun mayıs ayında zirve yaptıktan sonra hızlı bir düşüş eğilimine girdiğini belirterek, Türkiye'nin güçlü bir dezenflasyon sürecinin eşiğinde olduğunu söyledi.
Ekonomi Programı ve Enflasyon Beklentileri
Bakan Şimşek, piyasanın uygulanan ekonomi programına güvenmeye başladığını ve bu programın enflasyonu düşürme konusunda etkili olacağını vurguladı. Şimşek, "Enflasyon beklentilerinin yeniden çıpalanmasını sağlayan bir para politikası duruşumuz var. Enflasyon mayısta yüzde 75 ile zirve yaptı ancak hızlı düşme eğiliminde görünüyor" dedi.

Makroekonomik Önlemler ve Cari Açık
Şimşek, Türkiye ekonomisinin geçen yıl ciddi makroekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu belirterek, Şubat 2023'teki Maraş merkezli depremler nedeniyle bütçede büyük bir açık oluştuğunu ifade etti. Bu durumun vergi artışları ve harcama kontrolleri gibi bir dizi önlemi beraberinde getirdiğini söyledi. Ayrıca, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin mart sonuna göre 70 milyar doların üzerinde arttığını ve cari açığın yarıdan fazla daraldığını vurguladı. "Cari açık muhtemelen milli gelirin yüzde 2 ile 2,5'i arasında olacak. Geçen yıl bu oran yüzde 6 idi" dedi.
Enflasyon Tahminleri
Bakan Şimşek, enflasyonun hızlı düşmesi durumunda yıl sonunda yüzde 30'lu, daha yavaş bir düşüş halinde ise yüzde 40 seviyesinde olacağını öngördü. 2025 yılında ise enflasyonun yüzde 10'lu seviyelere gerileyeceğini belirtti.
Güçlü Dezenflasyon Süreci
Mehmet Şimşek, konuşmasında piyasanın uygulanan programın enflasyonu düşüreceğine inanmaya başladığını ve bu programın makro finansal riskleri azalttığını ifade etti. "Şimdi güçlü bir dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz" diyerek, Türkiye'nin ekonomik geleceğine dair olumlu beklentilerde bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Londra'da yaptığı açıklamalar, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesinde önemli bir dönemece girildiğini göstermektedir. Enflasyonun zirve yaptıktan sonra hızlı bir düşüş eğilimine girdiği belirtilirken, uygulanan ekonomi programının etkili olduğu ve piyasanın bu programa güvenmeye başladığı vurgulanmıştır. Şimşek'in açıkladığı önlemler ve makroekonomik göstergeler, Türkiye ekonomisinin gelecekte daha istikrarlı bir yapıya kavuşacağına işaret etmektedir.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.