Altın 6434.5 %1.44
BIST 14421.15 %0
Dolar 46.4332 %0.04
Euro 53.4451 %-0.33
Sterlin 61.5287 %0.09

Türkiye'nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı, ISS görevinde ilk konuşmasını yaptı

Türkiye'nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı, ISS görevinde ilk konuşmasını yaptı

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, "Axiom-3 uzay misyonu" kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) başarıyla ulaştı. Karşılamada yapılan törende Gezeravcı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, silah arkadaşlarına, şehitlere, devlete ve millete teşekkürlerini sundu. Gezeravcı, ISS'deki bilimsel çalışmalara katkıda bulunmayı dört gözle beklediğini ifade etti.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Axiom-3 uzay misyonu kapsamında Amerika'nın Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan SpaceX'in Dragon uzay aracıyla 36 saatlik bir uzay yolculuğunun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na 13.40'ta kenetlendi. Axiom-3 ekibi, "Expedition 70" astronotları ve kozmonotları tarafından ISS'de sevinçle karşılandı.

tarihi bir anı yaşamanın mutluluğunu dile getirdi. Gezeravcı, ISS'deki bilim ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunmayı dört gözle beklediğini vurgulayarak, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlere, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesi ile devletimize ve bu imkanları bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir" dedi.

Törende astronotlara rozet takılmasının ardından Gezeravcı, İspanyol astronot Michael Lopez-Alegria, İtalyan Walter Villadei ve İsveçli Marcus Wandt, uzayda insan fizyolojisi ve endüstriyel gelişmelere odaklanan bilimsel deneyler yapacak. Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de 13 farklı bilimsel deneye imza atacak. Görevin tamamlanmasının ardından astronotlar, Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacak.

Axiom-3 uzay misyonu, 19 Ocak'ta SpaceX'in Dragon uzay aracının, Falcon-9 roketiyle Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarılı bir şekilde fırlatılmasıyla resmen başlamıştı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.