Altın 6436.8 %1.47
BIST 14421.15 %0
Dolar 46.4378 %0.02
Euro 53.4724 %-0.31
Sterlin 61.5309 %0.09

Yozgatlılar Dikkat: Nakit Avans Çekmek İsteyenlere Kötü Haber: Yeni Düzenlemeler Geliyor!

Yozgatlılar Dikkat: Nakit Avans Çekmek İsteyenlere Kötü Haber: Yeni Düzenlemeler Geliyor!

Yozgat’taki bankalar dahil tüm ülkedeki bankalar, nakit avans işlemlerinde önemli değişikliklere gidiyor.

Yeni ekonomi yönetimi, kredi kartı harcamalarına yeni düzenlemeler getirmek için adımlar atmaya başladı. Geçen yıl haziran ayı öncesinde düşük olan kredi kartı faizleri ve nakit çekim ücretleri, harcamaların ve nakit çekimlerin hızla artmasına neden olmuştu. Ancak, politika faizlerindeki artışlar bu oranları yükseltti ve Mart ayında yeni hesaplama yöntemiyle bu oranlar daha da arttı.

Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 5'e yükseltmesi, kredi kartından nakit çekim işlemlerini doğrudan etkiledi. BKM'nin aylık verilerine göre, kredi kartından nakit çekim tutarı, geçen yıl haziran ve temmuz aylarında yüzde 43 azalmasının ardından ağustos ayında yeniden artış gösterdi. Haziran ve temmuz aylarında yaklaşık 40 milyar lira olan kredi kartı nakit çekimleri, ağustosta 60 milyar lirayı geçti ve yılı 104,4 milyar lira ile tamamladı.

Ocak ayında 116,15 milyar lira, şubat ayında ise 121,25 milyar lira olarak kaydedildi. 16 Mart'ta yüzde 5 faiz oranının devreye girmesiyle mart ayında nakit çekim tutarı yüzde 26,32 azalarak 89,34 milyar liraya geriledi. Nakit çekim işlem adedi de yüzde 18,44 azaldı. Mart ayında yıl sonuna göre nakit çekim işlemi tutarı ise yüzde 14,43 azaldı. Faiz artışının etkisinin nisan ve mayıs aylarında da devam etmesi bekleniyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kredili mevduat hesaplarındaki haftalık artışlar devam ediyor ve henüz bir düşüş yaşanmadı. 3 Mayıs itibarıyla bireysel kredili mevduat hesapları bakiyesi 237 milyar 320 milyon liraya yükseldi ve yıl sonuna göre yüzde 41'lik bir artış gösterdi.

16 Mart'ta açıklanan yüzde 5 faiz oranının devreye girmesiyle, nisanın ilk haftasında bireysel kredili mevduat hesapları bakiyesinde yüzde 3,67'lik bir gerileme yaşandı. Ancak sonraki haftalarda yüzde 5,5'in üzerinde haftalık artışlar yeniden başladı. 3 Mayıs itibarıyla ise bir önceki haftaya göre yüzde 2,3'lük bir büyüme gerçekleşti. Tüzel kişilerin kredili mevduat hesapları bakiyesi ise 3 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre yüzde 3,9 artışla 122 milyar 841 milyon liraya yükseldi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.