Çiçek, Milli Mücadele, Cumhuriyet ve Demokrasi vurgusu yaptığı konuşmasında, Milli mücadelenin öğretilmesi, Cumhuriyetin daha iyi kurumsallaştırılması gerektiğini ve Demokrasinin de huzurun temeli olduğunu söyledi.
Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen "Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Yozgatlı Devlet Adamları" konulu panel, TBMM Eski Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi hemşehrimiz Cemil Çiçek’in katılımıyla gerçekleşti.
Misyonumuz Yozgat!
Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, Yozgat’a değer katmak adına bu tür programlar düzenlediklerini ve bu misyonu görev edindiklerini kaydetti. Yozgat’ın tarihî ve kültürel mirasının yanı sıra önemli şahsiyetlerinin bünyesinde barındırdığını ve bu şahsiyetleri tanıtmak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Yaşar, “Yozgat, kültürel ve edebî mirasının yanı sıra, şairler, yazarlar ve devlet adamları ile de önemli bir şehir olmuştur” ifadelerine yer verdi.
Devletine bağlı yiğit şehir
Yozgat’ın her zaman devletine bağlı yiğit insanların şehri olduğuna işaret eden Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan ise, bu anlamda üniversitenin düzenlediği etkinlikleri anlamlı bulduklarını dile getirdi. Yozgat’ın devlet adamları ile örnek bir şehir olduğuna değinen Özkan, Yozgatlıların her dönemde devlete sadık kaldığını en zorlu şartlarda ve zamanlarda bile bu sadakatlerinden ödün vermediklerini ifade etti.
Binlerce yıllık tarihimiz var!
TBMM Önceki Dönem Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı YİK Üyesi Cemil Çiçek ise "Elbette bizim binlerce yıllık tarihimiz var. Anadolu coğrafyasında resmi tarihi 1071 kabul edersek 953 senedir yani bin yıldır bu coğrafyada geçmişimiz var. İnşallah burası bizim ebedi vatanımızdır. Allah atalarımızın cümlesinden razı olsun ki bu coğrafyayı bize vatan yaptı. Ama bunun ne kadar farkındayız? Zaman geçtikçe, teknoloji geliştikçe biz büyük ölçüde köklerimizden kopuyoruz. Köklerimizden koptuğumuz için de o kökten gelen ağaçtan meyve yemeyi hak ettiğimizi düşünmüyorum" dedi.
Çocuklarımıza bunları öğretmeliyiz
Çevre devletlere bakıldığında milli mücadelenin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Çiçek, "Milli mücadelenin bütün kahramanlarını başta aziz Atatürk, silah arkadaşları ve Yozgatlı hemşerilerimiz de dahil olmak üzere hepsini rahmetle anıyoruz ve anmalıyız. Bunu bizim bu salondaki belli sayıda insanlarla anmamız yetmiyor. Çocuklarımızın da bunu bilmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
155 din adamından 4’ü Yozgatlıydı
Milli Mücadele dönemine ve o dönemde Yozgatlı önde gelen isimlere değinen Çiçek, şu ifadelere yer verdi; "Cumhuriyet olmasaydı, kurulmasaydı, imparatorluklar çağının sonu gelmişti zaten. Cumhuriyeti ortaya çıkaramasaydık bugün halimiz nice olurdu? Cumhuriyeti iyi anlamamız, iyi bilmemiz ve bunu kökleştirip daha da kurumsallaştırmamız lazım. Bir diğer kazanımımız demokrasidir. Demokrasinin olmadığı yerlerde huzur da yok, barış da yok. Orada insanların ne halde yaşadıklarını hep beraber görüyoruz biliyoruz. Bu kazanımlarımıza siyasi görüşünüz ne olursa olsun, dini yorumlarımız nasıl olursa olsun, mesleğimiz, meşrebimiz ne olursa olsun sahip çıkmak ve kökleştirmek, bunları bizlere kazandıranlara her fırsatta rahmet okumak gerekmektedir. Milli Mücadelenin meşruiyetini biz fetvalardan öğreniyoruz. Anadolu’nun her yerinde Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri kuruluyor. Yozgat’ta da kuruluyor. Başındaki insan Yozgat Müftüsü Mehmet Hulusi Efendi. 155 din adamı ‘Milli Mücadele haktır. Şeriata uygundur, gereklidir, sevaptır’ denilen bildiri imzalıyor. Bu 155 kişiden 4’ü Yozgatlıdır"