Türkiye genelinde hasat sezonunun başlamasıyla birlikte milyonlarca çiftçiyi yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2026 yılı hububat alım sürecinde ödeme takvimini hızlandırmak için çalışmalarını tamamladı. Yapılan açıklamaya göre, bu yıl ürün teslim eden üreticilerin ödemeleri geçmiş yıllara kıyasla daha erken hesaplara yatırılacak.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, üreticilerin finansal yükünü hafifletmek ve hasat dönemindeki nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla ödeme süreçlerinde yeni bir uygulamaya geçileceğini duyurdu. Buna göre ürün teslim eden çiftçilerin ödemelerinin üçüncü haftadan itibaren yapılması planlanıyor.

Çiftçilerin Beklediği Haber Geldi

Geçmiş yıllarda TMO’ya teslim edilen ürünlerin bedelleri genellikle 30 ila 45 gün arasında ödeniyordu. Bu durum özellikle hasat döneminde nakit ihtiyacı artan üreticiler için önemli bir gündem maddesi oluyordu.

Yeni uygulamayla birlikte ödeme süresinin önemli ölçüde kısalması bekleniyor. Uzmanlar, erken ödeme sisteminin çiftçilerin finansman yükünü azaltacağını ve yeni sezon hazırlıklarını daha rahat yapmalarını sağlayacağını belirtiyor.

Özellikle gübre, mazot ve tarımsal ekipman maliyetlerinin arttığı bir dönemde ödeme takvimindeki değişikliğin üreticiler açısından önemli bir destek olarak değerlendirildiği ifade ediliyor.

Bu Yıl Rekolte Rekoru Bekleniyor

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, 2026 yılı üretim tahminlerine ilişkin de dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Türkiye genelinde bu yıl yaklaşık 22 milyon 750 bin ton buğday ve 9 milyon ton arpa üretimi beklendiğini açıklayan Güldal, yağışların olumlu seyretmesi nedeniyle verimin tahminlerin üzerine çıkabileceğini söyledi.

Birçok bölgede dönüm başına 400 kilogramın üzerinde verim beklendiğini belirten Güldal, son yılların en yüksek üretim rakamlarından birine ulaşılabileceğini ifade etti.

Tarım uzmanları da iklim koşullarının uygun seyretmesinin üretim miktarına olumlu yansıdığını ve hububat üretiminde güçlü bir sezon beklendiğini belirtiyor.

TMO’dan 20 Milyon Tonluk Depolama Hazırlığı

Hasat döneminde yoğun ürün girişine karşı Toprak Mahsulleri Ofisi kapsamlı bir hazırlık süreci yürüttü.

Yapılan açıklamaya göre Türkiye genelinde 600'ün üzerinde alım noktası üreticilere hizmet verecek. TMO'nun kendi depoları, lisanslı depolar ve kiralanan tesislerle birlikte yaklaşık 20 milyon tonluk depolama kapasitesi oluşturduğu bildirildi.

Bu hazırlık sayesinde ürün teslim süreçlerinin daha hızlı yürütülmesi ve üreticilerin mağduriyet yaşamaması hedefleniyor.

Hububatın Toplam Değeri 19 Bin 514 TL’ye Ulaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan hububat alım fiyatları da üreticilerin gündeminde yer alıyor.

TMO Genel Müdürü Güldal, ton başına verilen 3 bin 14 liralık destekleme ödemesiyle birlikte hububatın toplam değerinin yaklaşık 19 bin 514 liraya ulaştığını açıkladı.

Fiyatların belirlenmesinde üretim maliyetleri, verimlilik oranları, piyasa koşulları ve çiftçi beklentilerinin dikkate alındığı belirtildi.

Üreticilere Fiyat Uyarısı

TMO, çiftçilere ürünlerini değerinin altında satmamaları konusunda da önemli uyarılarda bulundu.

Ahmet Güldal, açıklanan fiyatların referans niteliği taşıdığını belirterek üreticilerin acele karar vermemesi gerektiğini söyledi.

Yetkililer, özellikle hasat döneminin ilk günlerinde oluşabilecek düşük fiyat tekliflerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Yerköy’de icradan satışa çıktı tam 1,7 Milyon TL Değerinde!
Yerköy’de icradan satışa çıktı tam 1,7 Milyon TL Değerinde!
İçeriği Görüntüle

Arz Güvenliğinde Sorun Beklenmiyor

Türkiye'nin yeni sezona yüksek stok seviyeleriyle girdiğini belirten TMO yetkilileri, beklenen yüksek rekolte sayesinde arz güvenliği konusunda herhangi bir risk öngörülmediğini açıkladı.

Ayrıca yerli üreticiyi korumak amacıyla uygulanan yüzde 130 oranındaki gümrük vergisinin de devam ettiği bildirildi.

TMO Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak?

TMO tarafından yapılan açıklamaya göre ürün teslim eden çiftçilere ödemelerin üçüncü haftadan itibaren yapılması planlanıyor.

Buğdayın Ton Fiyatı Ne Kadar Oldu?

Destekleme ödemeleri dahil edildiğinde hububatın toplam alım değeri yaklaşık 19 bin 514 TL seviyesine ulaşıyor.

Bu Yıl Ne Kadar Buğday Üretimi Bekleniyor?

2026 yılında Türkiye genelinde yaklaşık 22 milyon 750 bin ton buğday üretimi öngörülüyor.

Hasat sezonunun hız kazandığı bu dönemde TMO’nun erken ödeme kararı, milyonlarca üretici için önemli bir destek olarak öne çıkarken, yüksek rekolte beklentisi de tarım sektöründe olumlu bir tablo ortaya koyuyor.

Muhabir: Haber Merkezi