İçişleri Bakanlığı'ndan Sahipsiz Sokak Hayvanları Açıklaması! 3 Belediye Başkanı Hakkında İşlem Başlatıldı
İçişleri Bakanlığı, sahipsiz sokak hayvanlarının neden olduğu saldırılarla ilgili yürütülen incelemelerde önemli tespitlere ulaşıldığını açıkladı. Muğla'nın Köyceğiz ve Erzurum'un Narman ilçelerinde yaşanan köpek saldırılarının ardından iki belediye başkanı hakkında soruşturma izni verilirken, Şanlıurfa'nın Hilvan Belediye Başkanı hakkında da ön inceleme başlatıldı. Bakanlık, vatandaşların can güvenliğini tehdit eden ihmallerin takipçisi olacaklarını vurguladı.
İçişleri Bakanlığı, sahipsiz sokak hayvanlarının neden olduğu olaylara ilişkin yürütülen inceleme ve soruşturmalar kapsamında kamuoyunu bilgilendiren önemli bir açıklama yaptı. Açıklamada, vatandaşların can güvenliğini tehdit eden olaylar sonrasında ilgili belediyelerin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğinin titizlikle incelendiği belirtildi.
Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda üç belediye başkanı hakkında soruşturma veya ön inceleme süreci başlatıldığı duyuruldu.
Köyceğiz'deki Saldırı Sonrası Soruşturma İzni
Açıklamada, Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde sahipsiz sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan 11 yaşındaki bir çocuğun ağır yaralandığı hatırlatıldı. Ayrıca son iki yıl içerisinde ilçede 37 vatandaşın sahipsiz köpek saldırısı nedeniyle tedavi gördüğünün belirlendiği ifade edildi.
Yapılan incelemelerde Köyceğiz Belediyesi'ne ait hayvan bakımevinin kapasite ve çalışma izinleri açısından yetersiz olduğu, sahipsiz hayvanların toplanmasına yönelik çalışmaların etkin şekilde yürütülmediği ve veterinerlik hizmetlerinde mevzuata aykırı uygulamalar bulunduğu tespit edildi.
Bu değerlendirmeler doğrultusunda Köyceğiz Belediye Başkanı Ali Erdoğan hakkında soruşturma izni verildi.
Narman Belediyesi İçin de İşlem Başlatıldı
Erzurum'un Narman ilçesinde ise sahipsiz sokak köpeklerinin saldırısı sonucu 10 yaşındaki Murat Tutar'ın yaralanmasının ardından yürütülen incelemelerde belediyenin sorumluluk alanındaki sahipsiz hayvanları uzun süre toplamadığı ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği belirlendi.
İçişleri Bakanlığı, bu gerekçelerle Narman Belediye Başkanı Aydemir Adem Kınalı hakkında da soruşturma izni verildiğini açıkladı.
Hilvan Belediyesi Hakkında Ön İnceleme
Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde ise belediyenin 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında hayvan bakımevi kurma yükümlülüğünü yerine getirmediği iddiaları üzerine inceleme yapıldı.
Bakanlık açıklamasında, gerekli ödeneğin ayrılmadığı ve bakımevi yapımına yönelik herhangi bir işlem gerçekleştirilmediğinin değerlendirilmesi üzerine Hilvan Belediye Başkanı Serhan Paydaş hakkında araştırma ve ön inceleme izni verildiği bildirildi.
"Vatandaşların Can Güvenliği Önceliğimiz"
İçişleri Bakanlığı açıklamasında, sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasının yakından takip edildiği belirtilerek şu mesaj verildi:
"Bakanlığımız, vatandaşlarımızın can güvenliğini koruma ve kamu görevlilerinin sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesini sağlama konusundaki kararlılığını titizlikle sürdürecektir."
Bakanlık, kamu kurumlarının görevlerini mevzuata uygun şekilde yerine getirmesinin önemine dikkat çekerken, ihmal tespit edilen durumlarda gerekli idari ve hukuki süreçlerin kararlılıkla işletileceğini vurguladı.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.