Güneşli bir günde, Yozgat’ın Yerköy ilçesinde, insanı sokaklara taşmış; kimisi alışverişte, kimisi sohbetin koyuluğunda. Ortadaki küçük kulübenin ardında bir bando çalıyor. “Hafız’ın kulübesi” derdi o yıllarda herkes; ayakkabılar orada onarılır, hayat orada konuşulurdu.

O gün bayram değildi belki ama Yerköy bayramı yaşar gibiydi. Kadınlar başörtülerini düzelterek pazara koşuyor, çocuklar ellerinde şekerlerle kalabalığa karışıyordu.

Yerköy’de Şehit Kabirleri Ziyaret Edildi, Türk Bayrakları Yenilendi
Yerköy’de Şehit Kabirleri Ziyaret Edildi, Türk Bayrakları Yenilendi
İçeriği Görüntüle

Yerköy Eski Foto

Dönemin sıcaklığını hissediyoruz

Fotoğrafın içindeki bir çocuk -o yıllarda Yerköy Ortaokulu’na giden bir öğrenci- sabah evinin önünden geçip o kalabalığın içinden okuluna yürümüştü. Şimdi yıllar sonra, o anı hatırlarken şöyle diyor: Bugün bu siyah beyaz kareye baktığımızda, sadece bir fotoğraf değil, bir dönemin sıcaklığını hissediyoruz. O günkü insanlar, o sokaklar, o kulübe… Hepsi Yerköy’ün belleğinde bir tebessüm gibi duruyor. Belki de bu yüzden her kare, geçmişten bugüne bir davet gibidir: “Gel, bir anlığına dur… O eski Yerköy’ün sesini bir kez daha duy.”