Etkinliğe katılan doğa severler, lalenin güzelliğini ölümsüzleştirmek için fotoğraf ve video çekimleri yaparken, doğa ile iç içe bir gün geçirerek piknik yaptı.

YODES Başkanı Meltem Yılmaz, etkinlikte yaptığı açıklamada, Çehrilik Lalesi'nin korunması gerektiğini vurguladı. Şakayık türlerinden olan bu nadide bitkinin Antalya, Konya, Muğla ve İstanbul Şile gibi şehirlerde Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alındığını hatırlatan Yılmaz, “Yozgat’ta da bu lalenin koruma altına alınmasını istiyoruz. Her yıl buraya geldiğimizde lalelerin azaldığını görmek bizleri üzüyor,” dedi.

Yozgat Sürmeli Grup’tan Yoğun İlaçlama Seferberliği
Yozgat Sürmeli Grup’tan Yoğun İlaçlama Seferberliği
İçeriği Görüntüle

Yılmaz, aynı zamanda bölgeye ulaşımın zorluğuna dikkat çekerek, "Arazi aracı olmayan vatandaşlar bu güzelliğe ulaşmakta güçlük çekiyor. Toprak yollar her yıl düzenleniyor ama yağmur ve büyük araçların geçişiyle yeniden bozuluyor. Çehrilik Lalesi'nin sadece 15-20 günlük bir ömrü var, bu dönemde yol çalışmaları yapılmalı ve vatandaşların mağduriyet yaşamaması sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Yılmaz ayrıca Çehrilik Lalesi’nden esinlenerek üretilen Çehrilik Kolonyası ile ilgili de ilginin arttığını belirterek, “İnsanlar bu kolonyayı görünce merak ediyor ve bölgeyi ziyaret etmek istiyor. Ancak doğru bilgilendirme ve koruma olmazsa bu doğal değerimizi kaybedebiliriz” dedi.

Etkinliğe katılan YODES üyeleri ve gönüllüler, laleleri koparmadan sadece görüntüleyerek doğaya saygılı bir şekilde farkındalık oluşturmaya çalıştı. Meltem Yılmaz, ziyaretçilere de şu çağrıda bulundu: “Lütfen Çehrilik Lalesi’ni koparmayalım. Bu güzelliği koruyarak gelecek nesillere aktarmalıyız.”

Muhabir: Haber Merkezi