İlçenin yıllarca bir kenarda tutulduğunu, negatif ayrımcılığa maruz kaldığını dile getiren Çayıralan Belediye Başkanı Ahmet Kaygısız, “Bu zamana kadar armudun sapı üzümün çöpü bahanesi ile ilçemize hizmet gelmemiş ve gelmesi engellenmiş. Biz artık pozitif ayrımcılık istiyoruz ve siyasilerimizden de bunu bekliyoruz” dedi. Çayıralan Belediye Başkanı Ahmet Kaygısız, Çamlık TV’de Ramazan Özel programına katıldı. Tarık Yılmaz’ın sorularını yanıtlayan Kaygısız, ilçesine dair projeleri, bilinmeyenleri ve gelecek çalışmalarını anlattı.

İttifaktan destek bekliyoruz

Başkan Kaygısız, özellikle Cumhur İttifakı vekillerine çağrıda bulunarak, “Siyasilerimizden, özellikle Cumhur İttifakı milletvekillerinden destek bekliyoruz. Artık bazı şeylerin somutlaşması gerekiyor. Seçimlerde verilen vaatlerin bir şekilde yerine getirilmesi gerekiyor. Bir şekilde bize ve Çayıralan’a yol açılması lazım. İlçe olarak pozitif ayrımcılık istiyoruz. Bize negatif ayrımcılık yapılmasın. Bu zamana kadar Çayıralan’a negatif ayrımcılık yapılmış. Üzümün çöpü bahanesi bulunarak Çayıralan’a hizmet gelmemiş ve getirilmesi engellenmiş. Hep bahane olmuş. Elbirliği ile Çayıralan için ne gerekiyorsa bunları yapmamız gerekiyor. Biz bir olduğumuz sürece güçlü oluruz. Bunu unutmamak lazım. Siyasiler bu konuda bizleri desteklesin. Bir ilçe, Yozgat tarihinden bu şekilde eriyip bitecek. Gerçekten çok üzülüyorum. Bir ilçenin bu kadar haklardan mahrum kalması bizleri derinden etkiliyor. Yol yürürken, bizim yolumuzun üzerindeki engelleri açsınlar” diye konuştu.

Külliyeye yazdım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talebinde bulunduğunu söyleyen Kaygısız, şunları kaydetti; “Cumhurbaşkanımızdan randevu talebim oldu. Gittim, Külliye’ye yazdım. “Biz Çayıralan ilçesine savunma sanayinde konum almasını istiyoruz.” dedim. Çayıralan, Yozgat’ın tam ortası. Niye yapılmasın ki? Randevu talebi gelirse, bunları Cumhurbaşkanımıza ileteceğim. Her kapıyı çalacağım. Kapı çalmak bizim işimiz. Üzerimize düşeni yapalım.”

Çalınmadık kapı kalmayacak

Çayıralan’ın hak ettiği değeri görmesi için çalışacağını ve çalınmadık kapı bırakmayacağını anlayan Kaygısız, “Çayıralan’ı çok seviyorum. 4 yıl gibi bir sürede sizlerin yüzünü karatmayacağım. Çayıralan’ın gelişmesi için elimden gelen bütün mücadeleyi vereceğim. Çalınmadık kapı bırakmayacağım. Herkesten bu konuda destek bekliyorum. Bu ilçe hepimizin. Bu koltuklar bizlere mülk değil. Biz de bayrak yarışını başkalarına devredeceğiz veya kendimiz devam edeceğiz. Ben desteklerinizi bekliyorum” dedi.

Başkan Kaygısız’ın açıklamalarından diğer satır başları ise şöyle;

Kanayan yara göç

Göç nedeniyle insan kaybı yaşandı. Genç nüfusun iş imkanları nedeniyle göç etmesi sonucu bağlarımıza bakan nesil kalmadı. Bu nedenle eskisi kadar verim alamıyoruz. Ancak, atalarımızın mirasını korumaya çalışıyoruz. İnşallah bu konuda başarılı olacağız.

En Huzurlu İlçe

Çayıralan, Yozgat’ın en huzurlu ilçesi diyebilirim. Birçok ilçeyi geziyoruz, sürekli ziyaretlerde bulunuyoruz. Diğer ilçelerin yaşadığı sorunlarla çok fazla uğraşmıyoruz. Çayıralan’da aracımı kilitlediğimi hatırlamıyorum. Güvenli bir ortamı ve bozulmamış doğal yapısı var. Çayıralan, Yozgat’ın serhat ilçesi olarak gurur duyduğumuz bir yer. Gurbetçilerimiz de oldukça fazla. İki ile yakın olması dolayısıyla güzel bir konuma sahip. Eksiklikler olabilir ama konumu sayesinde bu eksiklikleri aşabiliyoruz. Çoğu ilçeye kıyasla daha iyi bir durumda olduğumuzu düşünüyorum.

250 Aileye Yemek Dağıtımı

İlçemizde 250 ihtiyaç sahibi ailemize yemek dağıtıyoruz. Ramazan ayında gönül rahatlığıyla oruçlarını açabilmeleri için destek sağlıyoruz. Başlangıçta bu sürecin altından kalkabilir miyiz diye düşündük. 15 bin lira bütçe ayırdık, ancak hayırseverlerimizin desteğiyle süreci daha iyi yönettik. Ömer Eker hocamız da bu işlere yardımcı oluyor. Güzel bir dayanışma sağladık. Gelecek yıllarda köylerde de yaşlılarımız için yemek hizmeti sunmayı düşünüyoruz. İnsanların gönüllerine dokunmak önemli. Gönüllerine dokunduğumuz sürece vicdanımız rahat ediyor. Yaşlılarımız da bu hizmetten çok mutlu oluyor.

Seçim bir sınavdı

Seçimi üniversite sınavı gibi gördüm. Kazandık ama şimdi okuma zamanı. Eğitimci kişiliğimin avantajını yaşadım. Memuriyetten emekli olup bu yarışa başlamadım. Babam, AK Parti’nin kurucularındandı ve 15 yıl aktif görev aldı. Vefat edene kadar çalıştı. Dostlarımın bir kısmı CHP’liydi. Çayıralan’ın bütün mahallelerinde birinci olduk. Seçim sürecinde partizanlıktan çok kişisel faktörler öne çıktı. 1948’den beri MHP’nin hiç belediye başkanlığı kazanamadığı bir ilçede bu algıyı yıkmak benim için büyük bir mücadeleydi.

Nüfus Sıkıntıları

Nüfus konusunda sıkıntılar yaşadık. 4 bin 700’e kadar düşen nüfusumuzu 5 binin üzerine çıkardık. Yaz aylarında gurbetçilerimiz geliyor. Kalıcı olmak için çalışacağız. İş imkanları, yollar ve sosyal aktiviteleri artırmak için çaba göstereceğiz.

GES Projesi

Belediye başkanlığına gelir gelmez GES (Güneş Enerji Santrali) projesine dair ilk yazımı yazdım. 500 bin TL’ye yakın su pompası giderimizi karşılamak için yer tahsisi yaptık. Genel Başkan Yardımcımız Sadir Durmaz bize çok destek oldu. İzin ve onay süreçleri tamamlandı. Çağrı mektubunu aldıktan sonra bağlantı anlaşmasını yapacağız ve ardından ihale süreci başlayacak. Temmuz ayında kurulmasını tahmin ediyorum. Aylık yaklaşık 500 bin TL gelir elde edeceğiz. Devletimizde süreklilik esastır. Bu proje bizden sonra da devam edecektir.

Kararlarımız Oy Birliğiyle

Belediye meclisimizde aldığımız kararlar oy birliğiyle geçiyor. Muhalefet, ilçenin gidişatına zarar verecek konuları gündeme getirmiyor. Çayıralan’ın menfaatine olan her türlü riski alırım. Muhalefet de bu süreçte yapıcı bir tutum sergiliyor.

Uygulanabilir projeler

Seçim çalışmalarımızda verdiğimiz vaatler rafa kaldırılmadı. Örneğin, mezbaha projesini KOP’a sunduk. Ancak maliyet 11 milyon 850 bin TL olarak hesaplandı ve bizden 4,5 milyon TL talep edildi. Bunun yerine parke taşı imalatı gibi daha uygulanabilir projelere yöneldik.

TOKİ Başlıyor

TOKİ projesi kapsamında ilk etapta 100 konut yapılacak. MHP Milletvekilimiz İbrahim Ethem Sedef’in desteğiyle bu süreci başlattık. Çayıralan halkının 50-60 bin avro vererek daire alabilmesi mümkün değil. Konutlar Aytemiz Petrol karşısına inşa edilecek. 2026 yılında başlanması planlanıyor.

Doğalgaz Projesi

8 tona yakın yakıt tüketmişim ve bunun ekonomik yükü oldukça fazla. Doğalgaz gerçekten çok güzel, temiz ve kullanışlı bir enerji. En kısa sürede tamamlanmasını diliyorum. Yozgat’a en uzak ilçe olmamız nedeniyle gözden ırak kalıyoruz ama gönülden ırak olmamalıyız.

Çandır Yolu

 Sarıkaya’dan Çandır’a kadar yol yapıldı ama Çandır’dan sonra 10 km’lik yol yapılmadı. İnsanlarda negatif ayrımcılık yapıldığı algısı oluşuyor. Cumhur İttifakı’nın yolu yapılmalı. Sarıkaya-Çayıralan yolu vekillerimizin tabiriyle “ölüm yolu” olarak nitelendiriliyor. Çözüm iktidarın ve iradenin elinde.

Yozgat Alperen Ocakları’ndan Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Yozgat Alperen Ocakları’ndan Üniversite Öğrencilerine İftar Programı

İlçe Hastanesi

Hastane durumu çok kötü. 2008 yılında yapılmış olan hastane artık yetersiz. İl müdürümüzle görüştüm, ilçemizde yeni bir hastane yapılması gerektiğini ilettim. 25 yataklı bir hastane talebimiz var. İnşallah en kısa sürede bu eksiklik giderilir.

Sıcak asfalt tam gaz


Geçen yıl yaptığımız işlerden biri de Çayıralan’da sıcak asfalt çalışmasıydı. Ethem vekilimize teşekkür ediyorum. Karayolları ile birlikte 3.000 metre sıcak asfalt çalışması gerçekleştirdik. İlçemizin Sivas tarafından giriş yolu tamamlandı. Saat Kulesi’nden Sarıkaya güzergahına kadar olan 3 km'lik hattımız kaldı. Bu yıl da onu tamamlamayı düşünüyoruz.

Hayırseverler destek oluyor


Hayırseverlerimiz bize destek oluyor. Murat Şahin Bey, saat kulesini ilçemize kazandırdı. İbrahim Hazer, parkı yarım kalmış olan İbrahim Hazer Parkı’nın tamamlanmasını üstlendi. Bayanların oturabileceği açık alanı da düzenleyerek tamamladık. Ayrıca, Bal Festivali’mizin de ana sponsoru oldu. Maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen İbrahim Hazel’e teşekkür ediyorum. Sorgun Belediye Başkanımızla iş birliği yaparak sıcak asfalt yapmayı planlıyoruz. Sadir Durmaz Başkanımız da bizi destekliyor. Vekilimiz de bu konuda bizleri destekledi. İnşallah Çayıralan’ı daha güzel ve yaşanabilir bir hale getirmeyi planlıyoruz. Biz istihdama yönelik çalışıyoruz. Yufka atölyemiz var ve bunun Çorum’a gitmesini engelledik. Pazarlarımızda da satılmaya devam ediyor. Zarar etmiyor.

Alabalık Tesisi Ve Arıcılık


Alabalık tesisimizi faaliyete geçirdik. Atıl durumda bulunan işletmelerdi. Belediye gücünü de kullanarak, kar gözetmeksizin işletmeci olarak değil, burayı nasıl ayakta tutabiliriz diye düşünüyoruz. Arıcılık faaliyeti de devam ediyor. Arıların büyük çoğunluğu kışı atlatmış. Belediyemizin otobüsü bir yolcu için 10 km yol gidiyor, ancak para kazanmıyor. Ama o insana hizmet sunuyor, en büyük kar o. Bir şeyler yapılıyor.

Atıl Olan Firmamızı Faaliyete Geçireceğiz

Kaymakamlığımızla ortak olarak simit üretimi yapan atıl fırınımızı faaliyete geçireceğiz. Kaymakamlık ile birlikte yapılan çalışmaların neticesini alacağız. Biz projelerimizi yaptık, bazı projeleri de yapacağız. Risk almayı severim. Çayıralan’ın menfaatine olan şeylere risk alınması gerektiğine inanıyorum. Vicdanımız rahat olacak. Biz vatanını ve milletini seven insanlarız. Bizleri kim destekliyor, kim çivi çakıyorsa Allah ondan razı olsun. Genç nüfusumuz yok. Genç nüfusu da ilçemizde tutabilmemiz gerekiyor. Eğer biz bunu değerlendiremezsek, Çayıralan’ın geleceğini görmüyorum. Bu memlekete sahip çıkılması gerekiyor. 20 yıl önce 12 bin olan nüfus, şu an 5 bine düşmüş. Sürekli eriyoruz.

Yüzme Havuzu

Çayıralan ilçemizde yüzme havuzu yok. Yüzme havuzuyla ilgili bir paylaşımım olmuştu. Vekilimiz de bu konuda girişimlerde bulundu ve birkaç dönüş aldım. Ancak bunları gerçekleşmeden paylaşmak istemiyoruz. Bizim çocukluğumuz gibi olmasın, yüzme bilmeyen çocuk kalmasın. Ayrıca, seyyar silo ile ilgili talebimiz de oldu. Çiftçimizi de korumamız gerekir. Onların çıkarını da korumak bizim görevimizdir. İlçemizde hububat silosu geldiğinde, çiftçimizin ürünü değerinde alınır.

Ahde Vefa Borcumuz Var


Bizim ahde vefa borcumuz var. 1984 yılında Almanya’dan geldik. Buranın yerlisiyiz ama yurt dışından geldik ve bize sahip çıktılar. Biz oradan kazandığımız parayla okuduk. Bizim Çayıralan’a ahde vefa borcumuz var. Üzerimizdeki yük daha da ağırlaşıyor.

Çayıralan için çalışıyoruz


7 mahallemize hizmet veriyoruz. Hizmet verdiğimiz alan dağılıyor ama hizmet verecek içinde insan yok. Onun için Çayıralan dağılmadan, derli toplu yaşanabilir bir yer olmasını istiyoruz. Belediyemizin karşısında bir çay bahçesi var. Hareketli ve canlıydı, çocukluğumuzun da geçtiği bir bahçeydi. Oranın canlanması için Mehmet Demir ağabeyimiz, oranın yapımını üstlendi. Kendisi Çayıralanlı iş insanıdır. Bu yıl onun da destekleriyle orayı yapmayı düşünüyoruz. Yapılacak çok iş var. İstihdamla ilgili olarak, gençliğimizi orada tutmak istiyoruz. Artık dönüşler başlıyor. Doğalgaz geldi, istihdam oluşturup il merkezlerinden ilçelere göçü sağlamak istiyoruz. Artık şehirlerimiz doldu, dönüşler başladı. Bizlere sahip çıkacaklar, bizler de yol yürüyeceğiz.

Editör: Kadir Görgülü