Altın 6451.73 %1.71
BIST 14421.15 %0
Dolar 46.4346 %0.03
Euro 53.4883 %-0.28
Sterlin 61.5495 %0.12

Yozgat’ta Kurban Bayramı Öncesi Gıda Denetimleri Artırıldı

Yozgat’ta Kurban Bayramı Öncesi Gıda Denetimleri Artırıldı

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, halk sağlığını korumak için gıda işletmelerinde sıkı denetim uyguluyor

Yozgat Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2026 yılı Kurban Bayramı öncesinde il genelinde gıda güvenliği ve hijyen denetimlerini yoğunlaştırdı. Halk sağlığını korumak amacıyla yürütülen çalışmalarda gıda işletmeleri üretimden tüketime kadar birçok aşamada titizlikle inceleniyor.

Yozgat genelinde faaliyet gösteren gıda işletmelerinin sayıları da denetim çalışmalarının kapsamını ortaya koyuyor. İl genelinde kayıtlı işletmeler şu şekilde açıklandı:

  • 1830 gıda satış işletmesi
  • 1403 toplu tüketim işletmesi
  • 476 gıda üretim işletmesi
  • 67 onaya tabi gıda işletmesi

Yetkililer, bu işletmelerde ürünlerin son tüketim tarihi, muhafaza koşulları, hijyen standartları ve bozulma risklerinin düzenli olarak kontrol edildiğini belirtti.

2026 yılında 2826 denetim gerçekleştirildi

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 2026 yılı içerisinde toplam 2826 denetim ve kontrol gerçekleştirildiği bildirildi. Denetimlerin; rutin kontroller, şikâyet incelemeleri ve takip denetimlerini kapsadığı ifade edildi.

Denetimlerin dağılımı ise şöyle açıklandı:

  • 155 Alo 174 Gıda Hattı şikâyeti
  • 24 CİMER şikâyeti
  • 144 takip denetimi
  • 2503 rutin kontrol ve denetim

127 numune alındı: sonuçlar açıklandı

Denetimler kapsamında gıda güvenliğini ölçmek amacıyla toplam 127 numune alındı. Yapılan analizlerde sonuçlar şu şekilde kayıtlara geçti:

  • 83 numune olumlu
  • 15 numune olumsuz
  • 29 numune ise henüz sonuçlanmadı

Yetkililer, özellikle olumsuz çıkan numunelere ilişkin gerekli idari işlemlerin başlatıldığını belirtti.

51 işletmeye idari yaptırım uygulandı

Gıda güvenliği kurallarına uymayan işletmelere yönelik yaptırımlar da devreye alındı. 2026 yılı içerisinde yapılan denetimler sonucunda 51 işletmeye idari yaptırım kararı uygulandığı açıklandı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara da önemli uyarılarda bulundu. Özellikle et ve et ürünlerinin muhafaza koşullarına dikkat edilmesi, güvenilir işletmelerden alışveriş yapılması ve hijyen kurallarına uyulması gerektiği vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.