Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2024 Aralık ile 2025 Şubat arasındaki hava olaylarına dair önemli bir rapor yayımladı. Rapora göre, son 50-60 yılın en soğuk dönemlerinden biri yaşanabilir ve bu durumun nedeni La Nina hava olayı olarak gösteriliyor.

Meteoroloji uzmanlarının tahminlerine göre, La Nina’nın gezegen genelinde neden olduğu soğuma, Yozgat’ta kış aylarının daha sert ve soğuk geçmesine yol açabilir. Özellikle yüksek kesimlerde yoğun kar yağışı ve aşırı soğuk hava dalgalarının görülme ihtimali oldukça yüksek.

Uzmanlar, Yozgat’taki vatandaşları tedbirli olmaya çağırıyor. Kış hazırlıklarının şimdiden tamamlanması, olası buzlanma ve kar yağışı nedeniyle trafikte dikkatli olunması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca çiftçilere de don olaylarına karşı mahsullerini koruyacak önlemleri almaları tavsiye ediliyor.

La Nina etkisinin sadece sıcaklık düşüşüyle sınırlı kalmayacağı, aynı zamanda ani hava değişimlerine ve şiddetli rüzgârlara da neden olabileceği ifade ediliyor. Özellikle yüksek kesimlerde ve açık alanlarda bu tür hava olaylarına karşı hazırlıklı olunması gerektiği vurgulanıyor.

Yozgat, bu sert kışa hazırlık yaparken, uzmanların uyarılarını dikkate almak, hem bireysel güvenlik hem de toplumsal dayanışma için büyük önem taşıyor.



