Özellikle şehir dışından gelenlerin ilk fark ettiği detaylardan biri, neredeyse her mahallede karşılarına çıkan dik yokuşlar oluyor. Öyle ki bu yokuşlar, türkülere bile konu olmuş durumda.
Bazı sokaklar var ki, ne araçla ne de yaya olarak kolayca aşılabiliyor. Yayaların çıkarken sık sık mola vermek zorunda kaldığı, araçların ise vites küçültmeden geçemediği bu yollar, Yozgat'ın karakteristik yapısının da bir parçası.
Yozgat Merkez’de Öne Çıkan En Dik 5 Yokuş
1. Lise Caddesi – Nohutlu Caddesi Bağlantısı (Valilik Arkası)
Yozgat Valiliği'nin arkasından başlayarak Çapanoğlu Camii çevresine doğru uzanan bu güzergâh, özellikle eski adliye binası çevresindeki dik eğimiyle dikkat çekiyor.
2. Dört Yol - Belediye Önü - Cumhuriyet Caddesi Çıkışı
Belediye binası önünden başlayarak Döryol’a kadar çıkan bu yol, yoğun araç ve yaya trafiği ile biliniyor. Yimpaş Kavşağı’na kadar uzanan bölüm ise az ama sürekli eğimiyle yorucu bir tırmanış sunuyor.
3. Medrese Mahallesi (Çamlık Etekleri)
Medrese Mahallesi’nin Tarım İl Müdürlüğü ve eski Yozgat Lisesi çevresindeki sokaklar, oldukça dik ve dar yapılarıyla hem yayaları hem de sürücüleri zorluyor.
4. Fatih Mahallesi – Çamlık Yokuşu
Fatih Mahallesi’nden Çamlık Milli Parkı’na çıkan bu güzergâh, İmam Hatip Lisesi çevresindeki dik yokuşlarıyla biliniyor. Özellikle kış aylarında buzlanma nedeniyle oldukça tehlikeli hale geliyor.
5. Aşağı Nohutlu – Yukarı Nohutlu Arası
Yozgat Devlet Hastanesi ile Cezaevi arasında uzanan bu uzun yokuş, sabit eğimiyle dikkat çekerken hem araçlar hem de yayalar için ciddi bir efor gerektiriyor.
Yozgat’ın yokuşlu yapısı, kent yaşamına farklı bir ritim katarken, bu dik yollar günlük hayatın da vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda. Şehre yolu düşenlerin, bu yokuşları denemeden ayrılmaması öneriliyor.