Yozgat’ta yaşayan birçok kişi zaman zaman makat bölgesinde kaşıntı, ağrı veya kanama gibi şikâyetlerle karşılaşabiliyor. Bu belirtiler, halk arasında basur olarak bilinen hemoroid hastalığına işaret ediyor olabilir. Hemoroid, anüs ve rektum çevresindeki damarların şişip iltihaplanmasıyla ortaya çıkan yaygın bir sağlık sorunudur.
Genellikle ıkınma, uzun süreli oturma, kabızlık, hamilelik ve ağır kaldırma gibi nedenlerle oluşur. İlk etapta hafif belirtilerle kendini gösteren bu durum, zamanla kişinin yaşam kalitesini düşürebilir. Yozgat gibi masa başı çalışanı yoğun olan şehirlerde, bu şikâyetlerin ciddiye alınması ve doğru müdahale edilmesi oldukça önemlidir. Hemoroid hastalığı iç, dış ve prolapsus (sarkmalı) olmak üzere üç grupta değerlendirilir. Her türün belirtileri ve tedavi süreci farklıdır. Özellikle dış hemoroid, anüs çevresinde elle hissedilebilen şişlikler şeklinde belirti verebilir.
Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
Basur hastalığı, farklı evrelerde çeşitli belirtilerle ortaya çıkar. En sık karşılaşılan belirtiler arasında parlak kırmızı renkli kanama, makatta şişlik, kaşıntı ve dışkılama sırasında sızlama yer alır. Bu belirtiler tuvalet alışkanlıklarıyla doğrudan bağlantılıdır. Uzun süre tuvalette oturmak ya da dışkılama sırasında fazla ıkınmak hemoroidi tetikleyen temel faktörlerdendir. Ayrıca ileri evre hemoroidlerde ağrı da sık görülmektedir. Bu nedenle şikâyetler başladığı anda bir genel cerrahi uzmanına başvurmak erken tanı açısından oldukça değerlidir.
Basuru Önlemek İçin Neler Yapılmalı?
Yozgatlılar için basura karşı en etkili önlem, yaşam tarzında yapılacak küçük ama etkili değişikliklerden geçiyor. Her gün yeterli miktarda su içmek, lif bakımından zengin gıdalarla beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak hemoroid riskini büyük ölçüde azaltır. Tuvalet ihtiyacını ertelememek, uzun süreli oturmaktan kaçınmak ve ıkınmaktan uzak durmak da alınabilecek basit ama önemli önlemler arasında yer alır. Ayrıca acı ve baharatlı gıdaların fazla tüketilmesi anal bölgeyi tahriş ederek hemoroidi kötüleştirebilir. Uzmanlar, özellikle masa başı çalışanlara ve uzun süre araç kullanan şoförlere, gün içinde kısa yürüyüşler yapmalarını öneriyor.





