Etlik Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nden Doç. Dr. Aslı Haykır Solay, kenelerin tehlikeleri ve korunma yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
“Kene tutunduğunda fark edilmiyor”
Doç. Dr. Solay, kenelerin vücuda tutunduğunda çoğu zaman fark edilmediğini belirterek, bunun nedeninin kene salyasında bulunan anestezik salgı olduğunu söyledi. Bu salgının, kenenin ısırdığı bölgede hissizlik yarattığını vurgulayan Solay, açık alanlara giden vatandaşların dikkatli olması gerektiğini dile getirdi.
“Birçok hastalık bulaştırabiliyor”
İklim değişikliğiyle birlikte kene sayılarında ciddi artış yaşandığını belirten Doç. Dr. Solay, “Kış aylarının ardından sıcaklıkların artmasıyla birlikte keneler de çoğaldı. Keneler sadece Kırım Kongo Kanamalı Ateşi değil, Lyme ve Tularemi gibi hastalıkları da bulaştırabiliyor. Bu nedenle korunma en güvenli yöntem” dedi.
Fiziksel korunma önemli
Doç. Dr. Solay, kenelerden korunmak için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından önerilen bazı kimyasal ürünlerin kullanılabileceğini ifade etti. “Permetrin içeren ürünler kıyafetlere uygulanarak kenelerin tutunması engellenebilir. Ayrıca cilt üzerine uygulanabilen, DSÖ tarafından önerilen Picaridin adlı ürün de 24 saatlik koruma sağlayabilir” açıklamasında bulundu.
Bitkisel yağlar etkili ama standardize değil
Kekik yağı, nane yağı, okaliptüs ve papatya yağı gibi bitkisel yağların da koruyucu etkiye sahip olabileceğini ancak bu yöntemlerin bilimsel olarak yeterince standardize edilmediğini belirten Solay, “Bazı çalışmalar bu yağların kısmen koruyucu olduğunu gösteriyor ama net, güvenilir bir yöntem olarak önerilmiyor” dedi.
Kene evde çıkarılabilir ama dikkatli olunmalı
Kene çıkarma konusunda da bilgi veren Solay, “Kene vücuttan çıkarılabilir. Önemli olan, kenenin üzerine kimyasal madde dökmemek ve sıkmamak. Bu tür müdahaleler kenedeki mikroorganizmaların vücuda geçişini artırabilir. Kene, bir cımbız yardımıyla vücuda en yakın yerden tutularak, yavaşça ve kontrollü bir şekilde çıkarılmalı” dedi.
Her kene vakası hastane gerektirmez
Doç. Dr. Solay, her kene ısırığının hastaneye gitmeyi gerektirmediğini, ancak mutlaka bir sağlık profesyonelinden danışmanlık alınması gerektiğini belirtti. “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi riski açısından 10 gün boyunca dikkatli olunmalı. Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı veya kanama gibi belirtiler görülürse hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalı” diyerek uyarılarda bulundu.