Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu, bayramda et tüketiminin artmasıyla birlikte yanlış pişirme yöntemlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Etler Sebzelerle Pişirilmeli

Diyetisyen Özbingül Arslansoyu, kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin bir besin olduğunu belirterek, özellikle kronik rahatsızlıkları olan bireylerin yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Etlerin haşlama ya da ızgara yöntemiyle pişirilmesini öneren Özbingül Arslansoyu, şu ifadeleri kullandı: "Et yemekleri kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemeli. Etler E ve C vitamini içermez. Bu nedenle sebzelerle birlikte pişirilmesi hem besin çeşitliliği sağlar hem de bazı minerallerin emilimini artırır."

Kurban Eti Pişim

Mangalda Yüksek Isıya Dikkat

Bayramların vazgeçilmezi olan mangal keyfi, yanlış pişirme teknikleri nedeniyle sağlığımızı tehdit edebilir. Diyetisyen Özbingül Arslansoyu, mangalda yüksek ısıya maruz kalan etlerde kanserojen maddelerin oluştuğunu belirterek, kömür közü ile et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca etlerin alevle temas ettirilmeden, yavaş pişirilmesi gerektiğini ifade etti. Arslansoyu: "Etin ateşe damlayan yağı nedeniyle çıkan duman, etin üzerinde birikerek heterosiklik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar gibi kanserojen maddeler oluşturur. Bu riski azaltmak için etleri baharat ve otlarla marine edin, mangal sonrası ızgarayı mutlaka temizleyin."

Kurban Et (4)

Yozgat Şehir Hastanesi Uzman Kadrosunu Genişletiyor!
Yozgat Şehir Hastanesi Uzman Kadrosunu Genişletiyor!
İçeriği Görüntüle

Etler Tüketilmeden Önce Dinlendirilmeli

Bayramda kesilen kurbanlık hayvanların etlerinin dinlendirilmeden tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini söyleyen Özbingül Arslansoyu, etin “rigor mortis” (ölüm sertliği) sürecinden geçmesinin önemine dikkat çekti. Etlerin serin bir yerde 5-6 saat dinlendirildikten sonra buzdolabında 18-19 saat daha bekletilerek toplamda 24 saat sonra tüketilmesi gerektiğini belirtti. Diyetisyen Arslansoyu açıklamasında, "Çiğ ya da az pişmiş et tüketiminden kaçınılmalı, etler küçük parçalara ayrılarak saklanmalı. Etler buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda ise 3 ay saklanabilir. Ancak kıyma olarak saklanacaksa bu süre daha da kısa tutulmalıdır. Dondurulmuş et çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır’’ dedi.

Kurban Et (1)

Bayramda Sağlıklı Beslenmek İçin Öneriler

Diyetisyen Özbingül Arslansoyu, Kurban Bayramı’nda sağlıklı bir beslenme düzeni için şu önerilerde bulundu:

‘’Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın

Az ve sık aralıklarla beslenin

Şerbetli tatlılar yerine sütlü ya da meyveli tatlıları tercih edin

Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını ise sebze ve salata ile doldurun

Bol su tüketin

Aç karnına bayram ziyaretine gitmeyin

Gün içinde fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin.’’

Muhabir: Haber Merkezi