Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren merkezde bulunan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), bölgedeki kadınlar tarafından büyük ilgi görüyor.
KETEM, Kanser Tarama Hizmetlerine Devam Ediyor
KETEM hakkında bilgi veren Hemşire Canan Şener, her yıl dünyada kanserden dolayı 20 milyon kişinin hayatını kaybettiğini, bu kayıpların önlenebilmesi için erken taramanın önemine vurgu yaptı. Şener, kanserden korkulmaması gerektiğini ve tarama programlarının insanların hayatını kurtardığını belirtti. KETEM'in 2009 yılından bu yana hizmet verdiğini söyleyen Şener, "KETEM’de 3 farklı kanser türünde tarama yapıyoruz. 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri taraması için mamografi, 30-65 yaş arasındaki tüm kadınlara rahim ağzı kanseri için HPV DNA testi yapıyoruz. Ayrıca, 50 yaşından itibaren hem erkeklere hem de kadınlara kolon kanseri taraması için testler dağıtıyoruz. Bu testler KETEM’de ücretsiz olarak yapılıyor" dedi.
Yozgat'ta 60 Bin Kadın Rahim Ağzı Kanseri Taramasından Geçti
Şener, Yozgat’ta yaklaşık 60 bin kadına rahim ağzı kanseri taraması yapıldığını söyledi. Yozgat’ın oksijeni bol bir şehir olduğunu belirten Şener, kanser vakalarının diğer illere göre daha az olduğunu kaydetti. "Yozgat’ta en yaygın kanser türü akciğer kanseri. Nadiren meme kanseri vakalarıyla karşılaşıyoruz. Şu an için serviks kanseri bildirilmedi, bu da sevindirici bir durum. Ayrıca tiroid kanseri vakalarına da sıkça rastlanıyor" diye ekledi.
Kanserden Korunma Yolları: Sağlıklı Yaşam ve Hareket
Kanserden korunmanın yolları hakkında önerilerde bulunan Şener, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin büyük önem taşıdığını belirtti. "Kanserden korkmamamız gerekiyor. Sağlıklı beslenmeli, her gün 10 bin adım atmalı ve hareket etmeliyiz. Sigarayı hayatımızdan çıkarmalıyız. Eğer sigara bağımlılığı varsa, KETEM’den destek alabiliriz" diyerek sağlıklı yaşamın kanserden korunmada kilit bir rol oynadığını vurguladı.
Ayrıca, erken dönemde kanser belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Şener, "20 yaşından itibaren kadınlar, kendi kendine meme muayenesi yapmalı. Rahim ağzı kanseri için ise geçmeyen kötü kokulu akıntılar ipucu olabilir. Bağırsak kanseri için uzun süreli kabızlıklar ve tuvalet sırasında kanama gibi belirtilere dikkat edilmelidir. Ancak bu belirtilerin hiçbiri tek başına kanserin kesin işareti değildir; vücudumuzun verdiği sinyalleri dikkate almak çok önemlidir" dedi.