Yozgat’ta 8 yaşında başladığı mesleğini 60 yıldır sürdüren Ayakkabı Tamircisi Yaşar Kaymaz, 8 yıllık zorunlu eğitim sonrasında artık çırak yetişmediğini söyledi.

Bir meslek daha yok oluyor

Kaymaz, “8 yıllık kesintisiz eğitimin ardından usta çırak ilişkisinin ortadan kalktığını ve birçok sektörün bitme noktasına geldi. Kesintisiz eğitimden dolayı artık çırak bulunamıyor. Bu da ayakkabı tamiri mesleğinin de yok olmaya başlaması demek” dedi.

Baba Mesleğini sürdürüyorum

Kendisinin 8 yaşından bu tarafa babasından öğrendiği ayakkabı tamirciliği mesleğini sürdüren 68 yaşındaki Yaşar Kaymaz, “Meslekte artık çırak yetişmiyor. Ben Kalfalık ve ustalık aşamalarını babamdan öğrendim. Şuanda baba sanatını devam ettiriyorum. Önceden İlkokulu bitiren çocukları çırak alırdık, okumayan insana sanat öğretirdik. Şimdi gençler 17 yaşında okulu bitirdikten sonra bana gelecek, o yaşta birini çırak alsam eğitemem. Ağaç yaşken eğilir. O yaştaki birine sanat öğretemeyiz, iş gereği kızmamız gerekir. Yaptığı işi öğrenmesi için zorlanması gerekir. Gençler kendi halinde yaşamak istiyor. Zorlanmak istemiyorlar. Kendi halinde sanat öğrenilmez. Sanat yapa boza öğrenilir” dedi.

Evcil Köy projesi Yozgat'ta şekilleniyor Evcil Köy projesi Yozgat'ta şekilleniyor



Çırak Eğitim Merkezi destek vermeli
Milli Eğitim'in çıraklık eğitim merkezleri vasıtasıyla ustalara sahip çıkması gerektiğini belirten Kaymaz, “Okulda bizim sektörlerimizde branş açılmalı. Bilgisayar, elektrik, elektronik gibi bölümlere zaten öğrenciler kayıt oluyor. Oturarak masa başındaki branşlara yöneliyorlar. Okul branş açmalı, bunu isteyen kişiler gelmeli. Ayakkabıcılık, berberlik, terzilik gibi sanatlara yönlendirilme olması lazım”



Ayakkabı doktoruyum

Kaymaz, “Ben iş yerimi Ayakkabı Hastanesi olarak tanımlıyorum. Kendimi ise Ayakkabı Doktoru olarak görüyorum. İnsanlar doğduktan sonra zarar gördüğünde nasıl doktorlar düzeltmeye çalışırsa biz de zarar görmüş ayakkabıları ilk haline getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Editör: İhlas Haber Ajansı