İmzalanan yeni iş birliği protokolü, küçükbaş hayvancılık alanında akademik bilgi, saha deneyimi ve yetiştirici ihtiyaçlarını buluşturarak bölgenin hayvancılık potansiyelini artırmayı hedefliyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar ile Yozgat İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Nevzat Yıldırım arasında imzalanan protokol, küçükbaş hayvancılık alanında bilimsel bilgi paylaşımının kurumsal bir yapıda sürdürülmesini amaçlıyor.

Protokol kapsamında; akademik iş birlikleri, saha uygulamaları, eğitim faaliyetleri ve yetiştirici destek hizmetlerinin planlı bir şekilde yürütülmesi kararlaştırıldı. Böylece hem üniversitenin bilgi birikimi sahaya aktarılacak hem de yetiştiricilerin güncel ihtiyaçlarına yönelik bilimsel çözümler üretilecek.

Uygulamalı Eğitim ve Teknik Destek Sağlanacak

Protokolün en önemli maddelerinden biri, küçükbaş hayvancılıkla ilgilenen yetiştiricilere yönelik düzenli akademik bilgilendirme toplantıları ve saha çalışmaları yapılması olacak. Yetiştiricilerin karşılaştığı hastalıklar, verim düşüklüğü, sürü yönetimi ve bakım konularında üniversite tarafından teknik analizler ve bilimsel öneriler sunulacak.

Ayrıca, Veteriner Fakültesi öğrencilerinin çiftlik uygulamaları, kooperatif saha çalışmaları ve sürü yönetimi eğitimleri gibi pratik alanlarda tecrübe kazanması da iş birliğinin önemli bir ayağını oluşturuyor. Bu süreçte öğrenciler, teorik bilgilerini sahada test etme ve gerçek yetiştirici sorunlarıyla birebir çalışma fırsatı bulacak.

Bozok Üniversitesi Dış-4

Büyük Bir İhtiyacı Karşılıyor

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Kul, protokolün temel amacının yetiştiricilerin bilinçlendirilmesi ve öğrencilerin sahada daha güçlü yetişmesi olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Son yıllarda küçükbaş hayvancılığa ilgi artıyor. Türkiye’nin bu alanda çok yüksek bir potansiyeli var. Yozgat’ın hayvan varlığı da oldukça yüksek. Bu nedenle üniversite olarak bilgi birikimimizi sahaya aktarmak büyük önem taşıyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Yeni Kalkınma Seferberliği”: Yozgat İş Dünyası Teşviklerden Payını İstiyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Yeni Kalkınma Seferberliği”: Yozgat İş Dünyası Teşviklerden Payını İstiyor
İçeriği Görüntüle

Prof. Dr. Kul, önümüzdeki hafta koyun ve keçi yetiştiriciliğinde antiparaziter uygulamalar ve aşılama konulu geniş katılımlı bir toplantı düzenleneceğini belirterek, “Amacımız, sağlıklı meradan sağlıklı hayvana, oradan kaliteli üretime uzanan bir üretim zinciri oluşturmaktır.” dedi.

Büyük kazanç sağlayacak!

Yozgat İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Nevzat Yıldırım, iş birliği protokolünün yetiştiriciler için önemli avantajlar sağlayacağını ifade etti. Birlik bünyesinde 1460 üye bulunduğunu belirten Yıldırım, Yozgat genelinde 350 bine yakın küçükbaş hayvanın yetiştirildiğini söyledi.

Yıldırım, Bozok Üniversitesi’nin teknik ve akademik desteğinin Birliği Türkiye’de “Birinci Derece Tarım Örgütü” kategorisinde üst seviyeye taşıdığını belirterek, üreticilerin bu destekler sayesinde kuzu başına 60 TL ek destek alabildiğini vurguladı.

Protokol ile birlikte yetiştiricilerin bilgiye erişimi kolaylaşacak, hayvancılıkta verimlilik artacak ve bölgesel kalkınma güçlenecek. Üniversite–sektör iş birliği sayesinde Yozgat’ın küçükbaş hayvancılıkta Türkiye’nin öne çıkan illeri arasındaki konumu daha da sağlamlaşacak.

Muhabir: Haber Merkezi