Yozgat’ta 2025 yılı Nisan ayında yaşanan aşırı soğuklar, meyve üreticisini zor durumda bıraktı. Özellikle kiraz, kayısı ve erik ağaçlarının ciddi şekilde zarar gördüğü zirai don olayında, hava sıcaklıkları sıfırın altında 10 dereceye kadar düştü. Bu durum, bölgedeki tarımsal üretimi sekteye uğratırken, çiftçiler ekonomik olarak büyük kayıp yaşadı.
15 Eylül 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 Şubat - 13 Nisan 2025 tarihleri arasında yaşanan zirai don afeti nedeniyle ürünleri zarar gören çiftçilere destek ödemesi yapılacağı açıklandı.
Karara göre; ürünlerinde yüzde 20 ve üzeri hasar tespiti yapılan çiftçilerin, 1 Eylül 2024 – 13 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleşen girdi maliyetleri, hasar alanı ve hasar oranı dikkate alınarak karşılanacak.
Tarım Sigortası Olmayanlar da Yararlanabilecek
Destek ödemelerinden; Tarım sigortası olmayan, Tarım sigortası olup ancak poliçesinde don teminatı bulunmayan çiftçiler faydalanabilecek. Bu uygulama sayesinde birçok küçük ve orta ölçekli çiftçinin ekonomik kayıplarının en aza indirilmesi hedefleniyor.

65 İl ve 16 Ürünü Kapsıyor
Cumhurbaşkanlığı kararı sadece Yozgat'ı değil, toplam 65 ili kapsıyor. Destek, 16 farklı tarımsal ürünü içeriyor. Don nedeniyle zarara uğrayan diğer illerdeki çiftçiler de belirlenen kriterler doğrultusunda destek ödemelerinden yararlanabilecek.
Yozgatlı çiftçiler kararı olumlu karşılarken, "Zararımız çok büyük. Bu destekler nefes aldırır ama uzun vadeli planlamalar ve yeni önlemler de şart" diyerek, tarımsal afetlere karşı daha kalıcı çözümler talep ediyor.





