Yağışların ardından çiftçiler, ürünlerin kalan kısmını kurtarmak ve zararlı bitkilere karşı önlem almak amacıyla ilaçlama çalışmalarına başladı. Normalde yeşil olması gereken tarlalar, sarı renge bürünerek adeta görsel bir şölen oluşturdu. Ancak bu renk değişimi, mahsule zarar veren ‘hardal’ adlı zararlı bitkinin tarlaları kaplamasından kaynaklanıyor.
Nohutlarımız hastalanmış durumda
15 yıldır çiftçilik yapan Murat Şahbaz, nohut, mercimek ve buğday yetiştirdiğini belirterek, “Burası kıraç bir arazi. Sulu tarlamız yok. Bu yüzden nohut, mercimek ve buğday ekimi yapıyoruz. Şu anda nohudun hastalık ilacını atıyoruz çünkü nohutlarımız hastalanmış durumda. Eğer ilaç atmazsak tamamen kuruyup gidecek. Yüzde 80’e varan ürün kaybı riskiyle karşı karşıyayız” dedi.
200 dönüm arazi zarar gördü
Don olayının ardından ürünlerde sorunlar yaşandığını ifade eden Şahbaz, “Nohutlar olması gerekenden farklı bir durumda. Mercimeklerimiz ise çok kötü durumda. 600 dönüm buğday ekili alanım var, bunun yaklaşık 200 dönümü zarar gördü. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları da bitkilere zarar veriyor” diye konuştu.
Mevsim değişikliklerinin kontrol dışı sebeplerden kaynaklandığını söyleyen Şahbaz, “Bu işi daha bilinçli yapmak isteriz. Bölgemizde Tarım Kredi Kooperatifi var. İlaç aldığımız yerlerde ziraat mühendisleri ‘Bu dozda, bu miktarda ilaç atın’ diye yönlendirme yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, arazilerinin parçalı olması tarım açısından sorun yaratıyor. “Arazimiz 3-5 dönümlük küçük parçalar halinde. Ben kendi adıma arazi bütünleşmesini istiyorum” diyen Şahbaz, tarımın daha verimli yapılabilmesi için arazi düzenlemesinin önemine dikkat çekti.