Yeni Yıldan Önce Son Şans! Yozgatlılar İçin Kamu İlanları Yayında
Yeni Yıldan Önce Son Şans! Yozgatlılar İçin Kamu İlanları Yayında
İçeriği Görüntüle

Grip mevsiminin başlamasıyla birlikte Yozgat’ta da acil servislere başvuran hasta sayısı artıyor. Son yıllarda sıkça gündeme gelen ve halk arasında "sarı serum" ya da "atom serum" olarak bilinen destek sıvılar, yeniden tartışma konusu oldu. Uzmanlar, doktor kontrolü dışında uygulanan bu serumların hayati tehlike oluşturabileceği uyarısında bulunuyor. Geçtiğimiz yıl farklı şehirlerde bu serum nedeniyle ölümler yaşanmıştı. Bu nedenle Yozgatlılar, hastane dışı uygulamalardan kaçınmalı ve tedavi için mutlaka uzman görüşü almalı.

Yozgat’ta Acil Servisler Grip Vakalarıyla Doldu

Sarı Serum” Tehlikesi (2)Yozgat Şehir Hastanesi ve ilçelerdeki acil servislerde grip şikâyetleriyle başvuru sayıları ciddi oranda arttı. Bazı hastalar, "Hocam sarı serum takar mısınız?" şeklindeki taleplerle acil servislere başvuruyor. Ancak uzmanlar bu uygulamanın, bilinçsiz yapıldığında ciddi alerjik reaksiyonlara, tansiyon düşüklüğüne, hatta kalp durmasına neden olabileceğini belirtiyor. Özellikle evde ya da uygun olmayan ortamlarda, ehil olmayan kişilerce yapılan uygulamalar ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

“Sarı Serum” Bilimsel Bir Tedavi Değil

Gaziosmanpaşa Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Çalık’a göre, sarı serumun bilimsel olarak tanımlanmış bir tedavi edici özelliği bulunmuyor. Bu sıvı, çoğu zaman vitamin ve sıvı karışımlarından oluşsa da, hastaya doğrudan bir katkı sağlamıyor. “Tıbben böyle bir tedavi yok” diyen uzmanlar, bu uygulamanın sadece bir alışkanlık ve beklentiye dayandığını, herhangi bir sağlık rehberinde yer almadığını vurguluyor. Yozgatlı vatandaşların bu konuda daha dikkatli olmaları, özellikle sosyal medyada dolaşan yönlendirmelere değil, doktor önerilerine kulak vermeleri gerektiği belirtiliyor.

Muhabir: Haber Merkezi1