Yozgat’ta yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte artış gösteren sinek ve haşere sorununa karşı önleyici adımlar atılmaya başlandı. Özellikle Çandır ilçesinde belediye ekipleri, halk sağlığını tehdit edebilecek uçar sinek popülasyonunu kontrol altına almak amacıyla kapsamlı bir mücadele süreci başlattı. İlçe genelinde yürütülen çalışmalar kapsamında dere yatakları, su birikintileri ve kanalizasyon hatlarında granül larvasit uygulaması gerçekleştiriliyor.
Yetkililer, bu uygulamanın sineklerin henüz larva aşamasındayken yok edilmesini sağladığını ve yaz aylarında yaşanabilecek yoğun sinek sorununu büyük ölçüde engellediğini belirtiyor.
Larva Aşamasında Müdahale: En Etkili Yöntem
Uzmanlara göre sineklerle mücadelede en kritik nokta, onların üreme alanlarını hedef almak. Çandır Belediyesi ekipleri de bu doğrultuda hareket ederek, özellikle nemli ve su bulunan bölgelerde yoğunlaşan larvaları yok etmeye odaklanıyor.
Yapılan çalışmalar kapsamında:
- Dere yatakları düzenli olarak kontrol ediliyor
- Kanalizasyon hatlarında biriken su noktalarına müdahale ediliyor
- Sineklerin çoğalma riski taşıyan alanlara larvasit uygulanıyor
Bu sayede henüz uçucu hale gelmemiş sineklerin önüne geçilerek, yaz aylarında oluşabilecek rahatsızlıkların minimize edilmesi hedefleniyor.
Halk Sağlığı Öncelik Haline Geldi
Çalışmaların temel amacının yalnızca çevre temizliği değil, doğrudan halk sağlığını korumak olduğu vurgulanıyor. Sinekler, özellikle yaz aylarında birçok hastalığın yayılmasına neden olabiliyor. Bu nedenle erken müdahale büyük önem taşıyor.
Yetkililer, düzenli yapılan larvasit uygulamalarının:
- Bulaşıcı hastalık riskini azalttığını
- Çevresel hijyeni artırdığını
- Yaşam kalitesini yükselttiğini
belirtiyor.
Belediye Başkanı’ndan Açıklama
Çandır Belediye Başkanı Ertan Eroğlu, yürütülen çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, ilçe genelinde programlı bir mücadele yürütüldüğünü ifade etti. Eroğlu, vatandaşların daha sağlıklı bir ortamda yaşamalarını sağlamak için çalışmaların aralıksız süreceğini belirterek, özellikle yaz ayları öncesinde önleyici tedbirlerin artırıldığını söyledi.
Mücadele Yaz Boyunca Sürecek
Belediye ekipleri tarafından başlatılan larva mücadelesinin tek seferlik olmadığı, belirlenen program dahilinde periyodik olarak devam edeceği açıklandı. Özellikle sıcaklıkların artmasıyla birlikte sineklerin üreme hızının yükseldiğine dikkat çeken yetkililer, bu nedenle uygulamaların düzenli şekilde sürdürüleceğini vurguluyor.
Ayrıca vatandaşlara da çağrıda bulunularak:
- Ev çevresinde su birikintisi oluşturmamaları
- Atıklarını açık alanlara bırakmamaları
- Kanalizasyon ve drenaj sistemlerine dikkat etmeleri
isteniyor.
Yozgat’ın Çandır ilçesinde başlatılan larva mücadelesi, yaz ayları öncesinde alınan en kritik önlemlerden biri olarak öne çıkıyor. Erken müdahale sayesinde sinek popülasyonunun kontrol altına alınması hedeflenirken, hem çevre sağlığı hem de vatandaşların yaşam konforu korunmuş olacak.





