Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlke Beyitler, idrar yolu enfeksiyonlarının erken dönemde tespit edilerek tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı. Beyitler, enfeksiyonların ihmal edilmesinin, böbrek yetmezliği, hipertansiyon ve gebelik problemleri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarının en sık görülen belirtilerinin kabızlık, iştahsızlık, bulantı, kusma ve kilo alamama olduğunu ifade eden Doç. Dr. Beyitler, enfeksiyonların kız çocuklarında yüzde 3, erkek çocuklarında ise yüzde 1 oranında görüldüğünü söyledi.
Enfeksiyonun başlıca nedenleri arasında tuvalet eğitimi sırasında idrarı tutma, hijyen eksiklikleri, sabun veya şampuanlı suyla genital bölgenin sık yıkanması yer alırken, enfeksiyonlardan korunmak için bol su içmek, hijyen alışkanlıklarını gözden geçirmek ve çocuklara rahat kıyafetler giydirmek gibi önerilerde bulundu.
İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinin genellikle 5-10 gün içinde antibiyotiklerle yapılabildiğini belirten Beyitler, daha ciddi vakalarda tedavi süresinin 14 güne kadar uzayabileceğini ve antibiyotiklerin damar yoluyla da uygulanabileceğini söyledi. Ayrıca, riskli hastaların görüntüleme yöntemleriyle incelenmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Doç. Dr. İlke Beyitler, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarının erken tespitinin, sağlıklı bir gelişim için çok önemli olduğunu belirterek, aileleri dikkatli olmaya çağırdı.