Çekerek Barajı’nda faaliyet gösteren alabalık ve somon üretim tesislerinde yeni sezon hazırlıkları tamamlanma aşamasına gelirken, artan yağışlarla yükselen su seviyesi üreticilerin yüzünü güldürdü. Yıllık 225 ton kapasiteye sahip tesislerde bu sezon tam kapasite üretim hedefleniyor.

Bozkırın ortasında kurulan modern su ürünleri tesisleriyle dikkat çeken Yozgat’ın Çekerek ilçesi, alabalık ve somon üretiminde bölgenin yükselen merkezlerinden biri haline geldi. Özellikle son yıllarda yapılan yatırımlar ve sürdürülen çalışmalar sayesinde Çekerek Barajı, iç sularda balık yetiştiriciliğinin önemli noktalarından biri olarak öne çıkıyor.

Yeni sezon öncesi üretim tesislerinde ağ değişimleri, bakım çalışmaları ve yavru balık tedariki tamamlandı. Üreticiler şimdi ise balıkların boylama ve ayrıştırma işlemlerine hazırlanıyor. Artan yağışlarla birlikte barajdaki su seviyesinin istenilen düzeye ulaşması da üreticilere moral verdi.

Balık (1)-1

“Yozgat’ta balık yetiştirildiğine kimse inanamıyor”

Tesiste üretim faaliyetlerini sürdüren Adnan Yılmaz, Yozgat’ta yapılan balık üretiminin birçok kişiyi şaşırttığını söyledi. Bozkırın ortasında alabalık ve somon yetiştiriciliği yaptıklarını belirten Yılmaz, yıllardır büyük emek verdikleri projede önemli bir noktaya ulaştıklarını ifade etti.

SGK Emekliliği Hangi Durumlarda İptal Ediyor? Kritik Şartlar Açıklandı
SGK Emekliliği Hangi Durumlarda İptal Ediyor? Kritik Şartlar Açıklandı
İçeriği Görüntüle

Yılmaz, “Yozgat’ta bu balığın olduğuna insanları inandıramıyoruz. Bozkırın ortasında alabalık ve somon yetiştiriyoruz. Yaklaşık 11 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. Şükürler olsun bugün geldiğimiz noktada bunu başardık” dedi.

Balık (5)

Ağ değişimleri ve bakım çalışmaları tamamlandı

Yeni sezon hazırlıkları kapsamında tesislerde kapsamlı bakım çalışmalarının gerçekleştirildiğini kaydeden Yılmaz, üretim sürecinin planlı şekilde ilerlediğini belirtti.

Yılmaz, “Ağ değişimlerini ve gerekli bakımları tamamladık. Yavrularımızın tedarikini de sağladık. Bundan sonraki süreçte balıklarımızın boylama işlemlerini yapacağız. Hazırlıklarımızı kısa süre içerisinde tamamlayarak üretimi tam kapasiteye ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Özellikle bu yıl yağışların fazla olmasının kendileri açısından büyük avantaj sağladığını dile getiren Yılmaz, barajdaki su seviyesinin üretim açısından güven verdiğini söyledi. Su seviyesinin istenen düzeyde olmasının hem balık sağlığı hem de üretim verimliliği açısından kritik önem taşıdığına dikkat çekildi.

Balık (4)

Hedef tam kapasite üretim

Çekerek Barajı’nda faaliyet gösteren tesisin yıllık 225 ton üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten üreticiler, bu yıl herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması halinde tam kapasite çalışmayı planlıyor.

Tesiste yetiştirilen balıkların önemli bir bölümü Karadeniz’e gönderiliyor. Burada “somon adayı” olarak büyütülen balıklar daha sonra işlenerek ihracata hazırlanıyor. Üretimin kalan kısmı ise yurt dışı pazarına sunuluyor.

Adnan Yılmaz, üretilen ürünlerin Danimarka, Rusya ve çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini belirterek, “Buradan Karadeniz’e somon adayı olarak gönderiyoruz. Sonrasında kalan ürünlerimizi Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Bölge ekonomisine ve ülke ihracatına katkı sağlamaktan mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Balık (3)

Yozgat su ürünlerinde dikkat çeken merkez haline geliyor

Uzmanlar, iç sularda yapılan balık yetiştiriciliğinin Türkiye’nin tarım ve hayvancılık dışında alternatif üretim alanları oluşturması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Çekerek Barajı’nda sürdürülen çalışmaların hem istihdama hem de ihracata katkı sunduğu belirtiliyor.

Artan su seviyesi ve tamamlanan yeni sezon hazırlıklarıyla birlikte “bozkırın somon adayları” olarak adlandırılan balıkların bu yıl hem iç piyasada hem de ihracatta önemli bir ekonomik değer oluşturması bekleniyor.

Yozgat’ın bozkır coğrafyasında yükselen bu üretim modeli, Türkiye’de su ürünleri sektörünün farklı bölgelerde de başarıyla geliştirilebileceğini ortaya koyuyor.

Muhabir: İhlas Haber Ajansı