Yozgat, İç Anadolu bölgesinde yer alır ve akarsu vadileriyle yarılmış, dalgalı düzlüklerden meydana gelir. Bu bölgelere “Bozok Yaylası” adı verilir. Bu bölgeye Bizans döneminde doğudan gelen Türkmenler yerleşmiştir. Malazgirt savaşından sonra ise Oğuz boylarından “Bozoklar” buraları kendilerine yurt edinirler. Yozgat halkı o zaman yarı göçebe ve hayvancılıkla uğraşırlardı.

Yürekleri burkan o hikaye

Bozok yaylasında sürüleri otlatan Sürmeli Bey adında bir Türkmen yaşarmış. Bazen kavalının sesiyle, bazen sazının telleriyle sevdiği güzele derdini, aşkını duyururmuş. Sevdiği kızın babası ise sinirli, inatçı ve sert bir yapıya sahip bir Türkmen’miş. Tüm bu sevgiye rağmen kızını asla bir çobana vermeyeceğini belirtmiş. İki sevgili hiç birleşememişler. Sürmeli, bu acıya hiç dayanamamış. Beş çamlar mevkiinde kendisine bir dergâh kurmuş ve aşkını türküleriyle dağlara ve taşlara anlatmaya çalışmış. Otağına ve obasına Akdağlara kadar uzanan çamların arasında onu bir daha gören olmamış. Günümüze sadece yanık türküleri ve hikayeleri kalmış.

Sürmeli, Yozgat’ta yaşamış Türk halk edebiyatının en güzel örneklerindendir.  Yozgat’ta Sürmelilerin ortaya çıkışı ikinci cihan harbinin bittiği dönemdir. “ Yozgat Sürmelisi” 96 beyitten oluşmaktadır.

İşte o sözler...


Dersini almış da ediyor ezber
Sürmeli gözlerin sürmeyi neyler
Aman aman ben yarelendim aman
Bu dert beni iflah etmez deleyler
Benim dert çekmeye dermanım mı var

Aman aman sürmelim aman

******************

Kaşın çeğmelinmiş kirpik üstüne
Havada bulutun ağdığı gibi
Aman aman ben yarelendim aman
Çiğ düşmüş de gül sineler ıslanmış
Yağmurun güllere yağdığı gibi
Aman aman ben yârenlerim aman

Muhabir: Haber Merkezi