Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, Türkiye’nin demografik yapısında önemli bir değişikliği işaret ederek  "Artık yaşlanan bir ülke değil, yaşlı bir ülke konumundayız" dedi. 

Prof. Dr. İsmail Tufan, ülkenin yaş almış bireylerin sayısındaki hızlı artışla ilgili ciddi veriler paylaştı. "65 yaş üstü nüfusumuz 10 milyonu aştı. Eğer bu hesaplamayı 60 yaş üstü bireyler üzerinden yaparsak, bu sayı 13 milyona kadar çıkıyor." dedi. 

"Bu durum, gelecekte daha fazla demans ve bakıma muhtaç hasta sayımızın olacağı anlamına geliyor. Yaşlı yoksulluğu ile ilgili olarak da proaktif tedbirler almalıyız" diyen Tufan'a göre  bu demografik değişimin gerektirdiği tedbirler arasında, "Evde bakım ve uzun süreli bakım hizmetlerinin koordinasyonunu artırmak ve bakım sigortasını mutlaka uygulamaya almak" bulunuyor.

eğitim ve sosyal faaliyetlere dair umut verici gelişmeler olduğunu dile getirdi.

Son olarak Sivas Cumhuriyet, Malatya Turgut Özal ve Yozgat Bozok Üniversiteleri, yaşlı bireyler için tazelenme üniversitesi programlarını devreye aldı.

Ülkenin hızlı bir şekilde yaşlanan nüfusu karşısında bu tür eğitim programlarının yeterli olup olmadığı, devletin ve yerel yönetimlerin alması gereken diğer önlemler ve oluşturması gereken politikalar konusunda tartışmalar devam ediyor.  Prof. Dr. İsmail Tufan ve diğer uzmanlar, bu alanda atılacak adımların, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve onlara daha sağlıklı, daha aktif yıllar sunmak için hayati öneme sahip olduğunu vurguluyorlar. 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı